Julínek odvolal šéfa úrazovky

5. 12. 2008 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek včera v Brně odvolal šéfa Úrazové nemocnice Petra Svobodu. Ještě předtím lidem představil nové trauma centrum v Bohunicích, které má úrazovku brzy plně nahradit. "Ředitele Svobodu jsem odvolal proto, že dlouhodobě neplnil své povinnosti. Nekomunikoval se zaměstnanci nemocnice a nepřipravil je na přestěhování do Bohunic...


Lidé žili v iluzi, že bude v Brně druhé trauma centrum. Svoboda ve své funkci jednoduše zkolaboval, “ vysvětlil odvolání Julínek. Zároveň novým ředitelem úrazovky jmenoval lékaře brněnské Dětské nemocnice Františka Jimramovského. „Bude jakýmsi manažerem, který dovede přesun a vystěhování úrazovky do konce, “ objasnil Julínek. Svoboda se až dosud k situaci kolem Úrazové nemocnice přímo nevyjadřoval. Včera na slavnostním otevření bohunického trauma centra však řekl, že by v Brně měla být taková pracoviště dvě. Ministerstvo přitom plánuje jen jedno. „Brno je hodně velké a kdyby došlo k nějakému neštěstí nebo třeba teroristickému útoku na jedno z trauma center, tak by byl problém, “ uvedl včera před novináři Svoboda. Večer už své odvolání komentovat nechtěl. S tím, že ředitel Svoboda s lékaři úrazovky o přesunu nemluvil, nesouhlasí primátor Brna Roman Onderka. „Podle mých informací komunikoval. Považuji to za další akci ministra Julínka, který každého, kdo nepodporuje co nejrychlejší likvidaci Úrazové nemocnice v Brně, okamžitě zneškodní. Stejně jako dřívějšího ředitele Miloše Janečka, “ uvedl Onderka.

Všichni mají šanci

Julínek tvrdí, že úrazovku likvidovat nechce. „Její přesun do Bohunic jsem oznámil před rokem. Teď jen činím, co jsem slíbil. Brno otevřením bohunického trauma centra získalo nejlepší a nejmodernější pracoviště v České republice. Všichni zaměstnanci úrazovky dostali nabídku do Bohunic přejít. Pokud ji nevezmou, dojde na výpovědi, “ uvedl Julínek. Ten tvrdí, že jižní Moravě a části Vysočiny jedno trauma centrum bude stačit. Jihomoravský hejtman Michal Hašek s tím ale nesouhlasí. A svolal proto bezpečnostní radu kraje. Ta se včera dohodla na tom, že fungování systému trauma center v Jihomoravském kraji prověří odborný tým. Traumatologickou péči v kraji navíc vyzkouší i cvičení záchranářů. „To by mělo být někdy na začátku příštího roku. Věříme, že prověří fungování krajského traumatologického systému, “ doplnil Hašek, kterého za to ministr ihned zkritizoval. „Úkolem bezpečnostní rady není kontrolovat fungování nemocnice. Je to zneužití pravomoci veřejného činitele a nechám to prošetřit, “ vzkázal Julínek. Prošetřovat postup kraje bude ministerstvo i kvůli proplácení poplatků za ošetření v krajských nemocnicích. „Je to porušení zákona. Podle něj lidé poplatky musí platit a zdravotnická zařízení je musí vymáhat, “ upozornil Julínek. Antimonopolní úřad však tvrdí, že existují způsoby, jak může kraj peníze za pacienty platit, aniž by zákon porušil.

Podle ministerstva je jasné, co se bude dít dál. „Úrazovka může přejít pod město Brno. Pak si z ní ještě vezmeme nějaké vybavení a předáme ji, byť to bude nezodpovědné,“ uvedl Julínkův náměstek Marek Šnajdr. O převodu nemocnice na město rozhodne příští týden Senát, který by musel schválit příslušný zákon. „Pokud se tak nestane, jsme připraveni na postupné ukončení práce úrazovky. Péči o pacienty převezmou další zařízení v Brně,“ objasnil Šnajdr.

Nela Maťašeje, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?