Julínek se chystá sesadit Klenera z vedení ústavu

6. 11. 2007 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Profesora Pavla Klenera, který je ředitelem Ústavu hematologie a krevní transfúze, zřejmě stihne trest za to, že bojuje proti sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze, které chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). V pondělí ministr jasně řekl, že když Klener nepřipraví sloučení, bude odvolán...


„Pan profesor má pracovat na harmonogramu spojování ústavu a nemocnice, aby nedošlo k žádným problémům. Místo toho mluví do médií pro zachování ústavu ve nynější podobě. Velmi zvážím svůj postup vůči němu. Třeba ho i odvolám,“ řekl včera na dotaz Práva ministr Tomáš Julínek.

„Na to má samozřejmě pan ministr plné právo. Ústav ale představuje unikátní spojení výzkumu s klinikou, což je pro pacienty naprosto neocenitelné. Má mezinárodní akreditace a ty by v případě sloučení zanikly,“ řekl Klener.

Pacienti chystají demonstraci

Proti sloučení se postavili i pacienti ústavu, kteří sbírají podpisy na to, aby ústav zůstal nadále samostatný.

Petici už podepsalo okolo dvou tisíc lidí.

„Protestujeme proti unáhlenému a naprosto nepodloženému rozhodnutí ministra Julínka. Jsme přesvědčeni, že tento krok by vedl ke zhoršení poskytované péče,“ sdělil včera novinářům otec jedné z pacientek Václav Trojan.

Podle členky petičního výboru pacientů Kateřiny Garzeitové je ústav tlačen do toho, aby se „rychle přestěhoval“. Je přesvědčena, že to poškodí pacienty.

„Vím, o čem mluvím, protože jsem měla akutní leukémii, kterou mně diagnostikovali před třemi roky a dodnes se z ní léčím.“ Pacienti chtějí do čtrnácti dnů uspořádat protestní akci před ministerstvem zdravotnictví, aby tak dali jasně najevo, co si o slučování myslí.

„Žádnou akci pacientů jsme neorganizovali. Vznikla spontánně,“ uvedl k tomu profesor Klener. Domnívá se, že ústav by se po spojení s nemocnicí do ní „rozplynul“ a unikátní léčebné kolektivy by mohly zaniknout. Podle něho dnes je to pracoviště s vysokým mezinárodním renomé v oblasti transplantace kostní dřeně a nepřetržitě poskytuje krevní přípravky i vysoce specializované pro celou zemi.

Ústav hospodaří bez dluhů, které naopak má Všeobecná fakultní nemocnice, a proto když by se obě zařízení sloučila, ohrozilo by to finanční stabilitu ústavu i mezinárodní spolupráci.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?