Julínek stále hledá jednoho z náměstků

11. 9. 2006 17:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) odvolal náměstka pro legislativu a mezinárodní věci Radovana Suchánka. Řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Ministrovi se stále nedaří kontaktovat náměstka pro zdravotní pojištění a kontrolu Vladimíra Drymla...


Za odvolaného Julínek považuje i Rathova blízkého spolupracovníka - náměstka pro zdravotní péči Antonína Pečenku, který je v pracovní neschopnosti.

Ze čtyř náměstků byl v době oficiálního jmenování Julínka minulý týden na ministerstvu jen hlavní hygienik Michael Vít, pravděpodobně ve funkci zůstane. První náměstek Michal Pohanka post opustil ještě před Julínkovým nástupem, protože se stal poslancem. Jeho nástupcem se stal bývalý pracovník farmaceutické firmy Pfizer Marek Šnajdr (ODS). „Celý svůj pracovní tým se ministr chystá představit ve čtvrtek,“ uvedl Cikr.

Suchánek se jako jediný z trojice náměstků, kteří na ministerstvu pro příchodu Julínka končí, s ministrem kontaktoval v průběhu dovolené potom, co o situaci na ministerstvu minulý týden informovala média. Na úřadu působil Suchánek delší dobu než Dryml a Pečenka, bývalá ministryně Milada Emmerová (ČSSD) dokonce v tisku před rokem uvedla, že by Suchánka ráda viděla jako svého nástupce.

Rath minulý týden Julínka obvinil z toho, že si počíná v rozporu se zákoníkem práce a navíc neeticky, když poslal své lidi s rozhodnutím o odvolání za Pečenkou domů v době jeho pracovní neschopnosti. Pečenka ale podle něj dokument nepřevzal, takže prý vlastně ani odvolán nebyl. Soudí, že ODS se Pečenkovi mstí za to, že ještě jako nucený správce ve Všeobecné zdravotní pojišťovně odhalil „tunely“ některých politiků ODS. „On (Pečenka) proti tomu začal aktivně vystupovat, a toto je odplata,“ míní Rath, který ve vrcholné politice zůstává jako poslanec ČSSD.

Nový ministr se nad přístupem náměstků pozastavil. „Já jsem se snažil na rozdíl od nich chovat velice seriózně a nechtěl jsem vzkazovat přes média, jaké úmysly mám s jejich dalším působením. Bohužel, oni mi to nedovolili, já svůj postoj dodržím a řeknu to až jim,“ řekl Julínek.

Lidovky.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?