Julínek: Všechny poplatky ročně do 5000 Kč

5. 3. 2007 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pokud by šlo o kumulaci poplatků u lékaře a limitů za léky, který jsme již stanovili na 3000 korun za rok, pravděpodobně by se to pohybovalo někde okolo 5000 korun," prohlásil Julínek. Dodal, že poplatky jsou výhradně regulační...


V součtu až pět tisíc korun ročně by mohl platit pacient za poplatky u lékaře a doplatky za léky. Oznámil to poprvé v televizní Nedělní partii ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). ČSSD již v sobotu ale oznámila, že zavedení poplatků nepodpoří.

„Pokud by šlo o kumulaci poplatků u lékaře a limitů za léky, který jsme již stanovili na 3000 korun za rok, pravděpodobně by se to pohybovalo někde okolo 5000 korun,“ prohlásil Julínek.

Dodal, že poplatky (20 korun za recept a 50 korun za návštěvu lékaře, pohotovosti a za den v nemocnici) jsou výhradně regulační a mají snížit nadužívání zdravotní péče.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath již v sobotu prohlásil, že sociální demokraté nepodpoří poplatky u lékaře, pokud by je měli platit i důchodci a děti.

„Vyzýváme pana ministra Julínka, aby své záměry nerealizoval,“ řekl Rath. „Poplatky jsou absurdní, v kombinaci s chystanou privatizací nemocnic nebezpečné a ČSSD je nepodpoří. Pro řadu občanů by péče byla nedostupná.“

Podle Julínka je to ale strašení pacientů. „Jde o to, aby se poplatky nekumulovaly. To je to, čeho se občané obávají. Můžu garantovat, že proti tomu bude několik opatření, aby k tomu nedošlo,“ uvedl Julínek.

Pacienti s chronickou chorobou, kteří si léky vyzvedávají často, by mohli recept použít opakovaně. Pokaždé by za něj tedy neplatili. Lidé by nemuseli také platit za návštěvu u lékaře, pokud by k němu šli s doporučením k vyšetření.

Poplatky zůstanou tomu, kdo je vybere, ale Julínek by rád, aby se o tuto částku snížily příjmy lékařů od zdravotních pojišťoven. „Peníze půjdou výhradně na drahou léčbu a předpokládáme, že přínos bude asi 6 až 7 miliard korun za rok,“ řekl Julínek.

Rath: privatizace pojišťoven je loupež tisíciletí

Exministr zdravotnictví David Rath, který je nyní předsedou zdravotního výboru Sněmovny, soudí, že privatizace nemocnic a zdravotních pojišťoven, jak ji v reformě zdravotnictví připravuje Julínek, je experiment s velkými následky.

„Je to loupež tisíciletí, protože jde o 200 miliard korun ročně. Máme strach, že budou vytunelovány zdravotní pojišťovny, nemocnice, a budeme tomu aktivně bránit,“ řekl Rath.

Připustil však, že ČSSD je ochotná uvažovat o některých poplatcích, a to o dvacetikoruně za recept a padesátikoruně za den v nemocnici ale pouze tehdy, když se ministr vzdá privatizace nemocnic a privatizace zdravotních pojišťoven.

V televizním hlasování, kdy lidé odpovídali na otázku, zda jsou ochotni platit poplatky u lékaře, odpovědělo 71 procent ne a 29 procent ano.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?