Julínek: Ze zdravotních pojišťoven akciovky

13. 8. 2007 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přeměnit na akciové společnosti. Vyplývá to z návrhu reformních opatření v resortu na léta 2007 až 2009, který má projednat vláda. Podle Julínkových představ se z pojišťoven stanou akciovky od 1. ledna 2009...


Vyplývá to z návrhu reformních opatření v jeho resortu

Od roku 2009 by si lidé mohli legálně připlatit na péči

Zdravotní pojišťovny chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) přeměnit na akciové společnosti.

Vyplývá to z návrhu reformních opatření v resortu zdravotnictví na léta 2007 až 2009, který má nyní projednat vláda.

Podle Julínkových představ se z pojišťoven stanou akciovky od 1. ledna 2009.

Nad nimi pak bude bdít speciální úřad se čtyřiceti zaměstnanci. Platit ho budou samotné zdravotní pojišťovny ze svých příspěvků.

Zároveň má být nově stanoveno, kolik mohou zdravotní pojišťovny spotřebovávat na svůj provoz. Nyní je to 3,5 procenta z vybraného pojištění. Podle náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně by toto číslo u akciových společností mělo být vyšší zhruba o jedno procento.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath si ale myslí, že akciovky by ve skutečnosti na provoz čerpaly mnohem více a ze zdravotního pojištění a péče o lidi by se tak mohlo ročně odčerpat až 30 miliard korun.

Rath: zdravotnictví nesmí být jen byznys

„Takové zdravotnictví, jaké dnes chce Julínek, nenajdete nikde na světě,“ prohlásil v pátek Rath na tiskové konferenci ČSSD.

Pro ODS je zdravotnictví individuální podnikatelská činnost a jejím předmětem je zisk, tedy byznys jako každý jiný. S tím ČSSD zásadně nesouhlasí. Je to pro pacienty velmi nebezpečné, protože by se tím zhoršila kvalita i dostupnost zdravotní péče,“ uvedl dále Rath.

ČSSD chce zdravotnictví jako veřejnou službu, pouze doplněnou o podnikatelskou aktivitu. Při platbách za vyšetření lékařem dává k úvaze jen platbu za pobyt v nemocnici.

Nyní si lidé nemohou připlácet na zdravotní péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění. Zákon to neumožňuje. Julínek však chce, aby od roku 2009 byly stanoveny jasné definice péče, která bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění. A pokud by někdo požadoval péči nadstandardní, pak by si na ni připlatil.

Čekací seznamy na internetu

„Stanovíme, na co bude mít každý z pojištění nárok, a určíme časovou i místní dostupnost lékařské péče. Znamená to, že vzniknou seznamy čekatelů na určitý druh plánované péče. Bude také stanoveno, do jaké maximální vzdálenosti od místa bydliště musí být tato péče pacientovi poskytnuta,“ informoval Julínek.

Pacienti by v případě čekacích seznamů měli kódy a mohli by se na internetu podívat, za jak dlouho na ně na příslušný zákrok přijde řada.

Rath to ale kritizuje: „Julínek to chce stanovit z pozice ministerstva, My se naopak domníváme, že by to u určitých nadstandardů měly stanovit lékařské a pacientské organizace.“

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?