Julínkovy výhrady považuje šéf VZP Horák za nedorozumění

12. 2. 2007 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Za nedorozumění považuje výhrady, které vznesl k jeho práci ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ředitel VZP Pavel Horák. Julínek Horákovi mimo jiné vytýká, jak se vypořádal s problematikou onkologických pacientů...


Ministr by také chtěl, aby ve funkci ředitele středočeské VZP skončil exposlanec Petr Kott.

Na ministra se obrátili onkologové, protože se obávali, že letos nedostanou dost peněz pro centra, kde soustřeďují péči o nejvážněji nemocné. „Z jejich obav asi ministerstvo vydedukovalo, že máme jiné záměry, než máme,“ vysvětlil podstatu nedorozumění Horák.

Onkologům nebylo z vyhlášky o úhradách péče jasno, jak budou placena onkologická centra a zda je nebudou omezovat limity. „Z jejich dotazů vyplývá, že nepochopili záruku VZP, že jim zaplatí léčbu všech pacientů,“ řekl Horák.

Centra dostávají zálohy podle výkonu loňského roku, aby měla peníze na léčení. Považují je omylem za limit. Při vyúčtování jim ale VZP peníze doplatí.

Horák řeší s onkology i úhradu přípravků, které by podle platné lékové vyhlášky nemohla VZP uhradit. Například moderní lék na rakovinu, který se experimentálně podává dětem, má v informaci o přípravku uvedeno, že se pro děti užívat nesmí.

Horák nevylučuje, že nespokojenost ministra by mohlo vzbudit i to, že lékaři na 14. února připravují protestní akce. Chtějí upozornit na to, že jim VZP platí za léčení méně, než by si představovali. Vadí jim, že za loňský rok musejí vracet VZP údajné přeplatky.

Horák poznamenal, že správní rada ho zavázala, aby vyšetřil, kdo uvolnil peníze pro lékaře, že pak museli vracet přeplatky. Toto rozhodnutí padlo loni v lednu, kdy Horák ještě ředitelem nebyl; stojí v čele VZP od loňského května, mandát dostal na čtyři roky.

Horák připomněl, že přebíral VZP zatíženou desetimiliardovým dluhem a nyní je bez dluhů. „V této chvíli je to nula, což je dáno tím, že začátkem měsíce přicházejí platby pojistného. VZP je všechny pošle a nikomu nic nedluží,“ popsal ředitel.

Na konci měsíce přijdou faktury, tím vzniknou VZP závazky po lhůtě splatnosti ve výši dvou miliard korun, ale hned je zaplatí. Průměrné zpoždění plateb je dva dny, loni touto dobou bylo 35 dní, shrnul ředitel.

K případnému odvolání Kotta Horák uvedl, že VZP je samostatnou veřejnoprávní institucí, ze zákona vybírá ředitele poboček on. „Pan Kott se neodlišuje od většiny ostatních ředitelů, není lepší ani horší,“ řekl Horák. Dodal, že když některého ředitele mění, musí za něj mít stejně dobrou nebo lepší náhradu.

Někdejší poslanec Kott byl v říjnu 2003 vyloučen z ODS kvůli tomu, že v opilosti zmeškal důležitá hlasování o reformních zákonech. Ve sněmovně poté nadále působil jako nestraník v klubu US-DEU.

Kott tehdy svým hlasem přispěl ČSSD a KSČM k prosazení některých zákonů, mimo jiné o síti neziskových nemocnic. Po odchodu ze sněmovny byl jmenován ředitelem středočeské VZP.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?