Juránek: I po oddlužení nemocnic mají kraje šanci žádat o peníze

2. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek předloží v úterý krajským radním nové znění memoranda, které otvírá cestu k částečnému státnímu oddlužení krajských nemocnic. Oproti původnímu návrhu se kraje již zcela nevzdávají možnosti vznášet na vládu i po oddlužení další finanční nároky...


BRNO - řekl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Novou podobu memoranda podle něj dohodl s premiérem Vladimírem Špidlou moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

Juránek věří, že radní znění memoranda již schválí. Koncem minulého týdne totiž jeho kolegové z vedení kraje text odmítli jako nevyvážený. Vadilo jim, že vláda smaže asi jen třetinu z celkového dluhu. Ještě větším trnem v oku jim byl příslib kraje nežádat do budoucna žádné další oddlužení bývalých státních nemocnic.

DÁLE ČTĚTE:
Oddlužení nemocnic je konečné, mají podepsat hejtmani

Nové memorandum nechává krajům takzvaná zadní vrátka. Regiony se v něm sice zavazují nežádat v budoucnu po státu další peníze na oddlužení, ovšem mimo výjimečných případů, na nichž se vedeníkraje dohodne s ministerstvem financí. Na oplátku stát slibuje krajům, že bude řešit problémy ve zdravotnictví.

U některých klíčových jednáních by měli za stolem sedět ministři, hejtmani a zástupci zdravotních pojišťoven. Ani tato část memoranda se neobešla bez kritiky jihomoravských radních. Ti minulý týden tvrdili, že závazek státu je vágní. Nové znění však v inovovaném memorandu není.

Juránek tomu ale nepřikládá takovou důležitost, míní, že schválení memoranda v jihomoravské radě nestojí nic v cestě. „Buď těch 311 milionů chceme nebo nechceme,“ dodal.

Memorandum je politickou dohodou mezi hejtmanem a ministry financí a zdravotnictví. Pokud text jihomoravští radní schválí, mělo by na účet kraje přijít celkem 311 milionů, což je asi třetina z celkové výše dluhů nemocnic, které letos kraj převzal po bývalých okresních úřadech.

Prvních 242 milionů korun má Jihomoravský kraj obdržet ještě do konce tohoto roku, zbytek pak v první polovině roku příštího.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?