Jurásková chce pro zdravotnictví další miliardy. Janota je proti

8. 6. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda do konce června rozhodne o tom, jak zachránit zdravotnictví. VZP dojdou už na konci roku rezervy. Hrozí, že začne platit pozdě.


Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková chce zachránit zdravotnictví způsobem, na který si už zdravotní pojišťovny, nemocnice, ale i soukromí lékaři tak trochu zvykli: navrhne vládě, aby příští rok o dvě až tři miliardy zvýšila dotace pojišťovnám, které platí za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce.

„Návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce předložím do konce června. Je to moje priorita,“ řekla včera HN Jurásková.

Důvod je jednoduchý: VZP a některým dalším pojišťovnám dojdou na přelomu roku rezervy našetřené v době ministrování Tomáše Julínka a Davida Ratha a už teď je jasné, že zdravotnictví bude příští rok beze změn podobně jako letos zhruba v osmimiliardovém schodku. A to znamená jediné: pokud by Jurásková vůbec nezasáhla, hrozí zdravotnictví stejná krize jako na konci roku 2005 a v první polovině roku 2006.

Jako v letech 2005 a 2006

Kvůli obrovským dluhům VZP tehdy dokonce musely nemocnice o dva měsíce prodloužit čekací doby na plánované operace kyčelních kloubů. Lékaři nemohli nabírat nové pacienty, lidé nedostávali léky, které potřebují, a centra specializované péče odmítala léčit drahé pacienty.

Finanční krizi ve zdravotnictví z let 2005 a 2006 společně vyřešili David Rath s Tomášem Julínkem právě tím, že společně prosadili radikální roční zvýšení státních dotací zdravotním pojišťovnám skoro o 10 miliard.

Druhým důvodem, proč měly pojišťovny ještě v polovině roku 2008 rezervy skoro za 25 miliard korun, bylo zavedení zdravotnických poplatků, které ročně přinesly do zdravotnictví dalších pět miliard.

Jenže minimálně VZP a Vojenské zdravotní pojišťovně letos přebytky na účtech dojdou. „Pokud vláda nezvýší platby za státní pojištěnce, bude to opravdu velký problém. Pojišťovny začnou zpožďovat platby nemocnicím i soukromým lékařům a těm nezbude nic jiného než omezit zdravotní péči pro pacienty,“ varuje třeba prezident lékařské komory Milan Kubek.

Aby pacienti dostávali příští rok stejnou péči jako letos, musel by stát příští rok podle Kubka do zdravotnictví přidat minimálně pět miliard.

Jenže ministr financí Eduard Janota zatím se zvýšením plateb pojišťovnám kvůli vysokému schodku státního rozpočtu nepočítá. „Zdravotnictví by mělo hledat rezervy uvnitř systému.Vím, že se letos vyčerpají rezervy některých pojišťoven, já ale v rozpočtu, který dělám, s navyšováním plateb za státní pojištěnce nepočítám,“ řekl HN Janota.

Koalice se neshodne

ODS, TOP 09 a Věci veřejné, které jednají o příští vládní koalici, se na způsobu, jak zachránit příští rok zdravotnictví, zatím neshodnou. Všem třem stranám je přitom jasné, že zásadní reformu, která by přivedla víc soukromých peněz do zdravotnictví, letos určitě nestihnou.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?