Jurásková chce s krizí bojovat jinak než Filipiová

1. 6. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Balíček protikrizových opatření, které ještě za Daniely Filipiové (ODS) připravilo ministerstvo zdravotnictví, má své nedostatky. Měl by se změnit. Tak se vyjádřila nová ministryně Dana Jurásková. "Neříkám, že bez nějaké úpravy je pro mě tento balíček nepřijatelný. Změny by se ale mohly týkat například cen léků," přiznala deníku Aktuálně.cz. Ochotna je prý jednat také o dalších bodech...


Balíček je třeba prosadit

Jakou podobu by měl vládní dokument nakonec dostat, Jurásková prozatím neví. „Je tu několik variant. Důležité je ale to, aby nebyl dopad na pacienta větší, než je teď,“ podotkla.

Jakékoliv opatření, které by zmírnilo dopad ekonomické krize na zdravotnictví, ale podle ní vláda prosadit musí. Zvlášť pokud se zruší regulační poplatky a z rozpočtu vypadne deset miliard korun.

„Nedovedu si představit, že by nebylo přijato žádné opatření. Tímto způsobem snad ani neuvažuji,“ zhodnotila Jurásková.

Vlna kritiky

Ministerstvo zdravotnictví se ke změně odhodlalo ze dvou důvodů.

Protikrizový balíček už jednak několikrát odložila vláda, nedaří se jí získat podporu opozice. Té vadí plán zmrazit platby za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané.

Proti několika bodům v dokumentu se navíc postavila část odborné veřejnosti.

„Změna, která se týká cen léků, je naprosto nepochopitelná. Vláda říká, že chce novými zákony pomoc zdravotnímu systému, ve skutečnosti jde ale spíš o dárek farmaceutickým firmám,“ vyjádřil se například šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Jiné ceny léků

Ministerstvo totiž počítá v balíčku s tím, že se změní způsob, jakým stát stanoví výši lékových úhrad. To znamená té části, kterou z ceny léku platí za pacienta pojišťovna, tedy české zdravotnictví.

Doposud stát u každého léku, který směli lékaři předepisovat českým pacientům, stanovil dvě věci. Nejprve takzvanou maximální cenu léku - tedy hladinu, za kterou nesmí výrobce jít. A pak úhradu - to, co zaplatí za lék pojišťovna.

Úhrada léku se doposud rovnala nejnižší úhradě v jiné evropské zemi. Tím, že byla nízká, se farmaceutické firmy snažily co nejvíce snižovat také ceny léků, aby se prodal právě ten jejich. České zdravotnictví tak za lék neplatilo více než jiné země.

Podle novely by se měla úhrada stanovit na základě průměru tří nejnižších cen v Evropě. Změna by měla podle ministerstva zabránit tomu, že kvůli příliš nízké úhradě stáhne některý z výrobců svůj lék z českého trhu. Druhým důvodem je ochránit pacienta před zvyšováním spoluúčasti.

Podle některých odborníků ale změna úsporu nepřinese.

„Způsobí naopak navýšení výdajů Česka na léky o několik miliard korun. Odstranit občasné problémy dosavadního systému lze provést i jinak, s daleko menšími náklady. Je to jako amputovat nohu nad kolenem, když stačí uříznout palec,“ komentuje protikrizová opatření farmakoekonom Jindřich Graf.

Pokud chce ministerstvo ulevit pacientům, mohlo by podle něj raději zrušit poplatky za recept.

„Kromě toho by mohlo ministerstvo zdravotnictví zajistit, aby se v jím řízené organizaci - Státním ústavu pro kontrolu léčiv - plnil zákon a každý rok se skutečně revidovaly úhrady léků. Tyto kroky ušetří státu ročně miliardy,“ dodává Graf.

Veronika Rodriguez, Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?