Jurásková chce tvrdé tresty za korupci

25. 11. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chystá novelu zákona o reklamě. Ta má podstatně zpřísnit tresty pro farmaceutické firmy, distributory, lékárníky za uplácení lékařů a lékaře za to, že se uplatit nechali.


Právu to řekl včera Martin Plíšek, náměstek ministryně zdravotnictví v průběhu semináře o korupci ve zdravotnictví, který na parlamentní půdě připravila Koalice pro zdraví.

„Návrh už je připraven. Chceme více postihnout korupční jednání ve zdravotnictví. Sankce by byly nejen pro firmy, ale i pro distributory, lékárníky a lékaře, kteří se nechali zkorumpovat,“ řekl Plíšek.

Mnohdy dealeři uplácejí lékaře, aby upřednostňovali určitý lék určité firmy. Dávají jim za to někdy i finanční částky, jindy drahé dárky nebo zájezdy. Prokázat tuto činnost je ale většinou velmi obtížné.
„Novela zákona zpřísní sankce za korupci.

Sankce by byly nejen pro firmy, ale i pro distributory, lékárníky a lékaře, kteří se nechali zkorumpovat

Dnes je to maximálně 3 milióny korun při závažném pochybení.

Novela by umožnila - v případě, že se farmaceutická firma dopustila protiprávního jednání - dát první sankci ve výši 3 miliónů korun, v případě opakovaného prohřešku uvažujeme i o sankci ve výši poloviny jejího ročního zisku,“ řekl Plíšek.

Dodal, že výše sankcí by tak měla odradit od korupčního chování firem.

Návrh zákona chce Jurásková předat svému nástupci po volbách, a to znamená, že do vlády by mohla jít nejdříve v létě příštího roku.

Po zpřísnění potírání korupce volá i prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Tresty jsou nízké a mnozí toho zneužívají.“ Podle něho spolupráci s farmaceutickými firmami mnozí lékaři berou jako nutný přivýdělek k nízkému platu.

Třetina lidí dává doktorům dary

Až třetina lidí dává podle předběžných výsledků průzkumu Transparency International lékařům menší dary, většinou za službu, kterou jim poskytli. Tři procenta přiznala, že dala i úplatek nad 50 tisíc korun.

Tresty jsou nízké a mnozí toho zneužívají

„Neprůhlednost a korupce ve zdravotnictví nás ročně stojí přes 27 miliard Kč. A odpovědnost všech aktérů je zřejmá,“ řekl Právu David Ondráčka, ředitel uvedené instituce. Podle něho lidem korupce ve zdravotnictví vadí a chtějí změnu.

„Zprůhlednění systému zdravotnictví musí být součástí jakékoliv reformy zdravotnictví,“ uvedl Ondráčka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?