Jurečka upozornil, že africký mor prasat se v Evropě dál šíří

12. 12. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nákaza africkým morem prasat se šíří v Polsku, na Ukrajině je několik desítek kilometrů od slovenských hranic. Po včerejším jednání ministrů zemědělství zemí EU na to v Bruselu upozornil český účastník schůzky Marian Jurečka.


Klíčové proto podle Jurečky je, aby státy mezi sebou o situaci komunikovaly a také, aby průběžně situaci sledovaly. „Ukazuje se, že veškeré eradikační snahy v okolních státech nevedly ke zvládnutí choroby. Zatím se neustále šíří,“ podotkl ministr zemědělství končící české vlády. Zaznamenána byla už také v Rusku a státech Pobaltí.

Česká republika, kde na Zlínsku stále vybíjejí divoká prasata, je podle Jurečky v Evropě svým způsobem unikát, protože nákazu dokázala omezit na relativně malé území. Na Zlínsku podle něj zbývá ulovit několik desítek posledních kusů a pak celé zasažené území pečlivě prohlédnout, aby byla nalezena například všechna uhynulá zvířata a nákaza se tak už nemohla šířit dál. Pokud se po dva roky choroba v Česku nevyskytne, může být ČR opět označena za zemi, kde se africký mor nevyskytuje.

Podle Jurečky to ale nebude jednoduché. „Může se stát, že se nám to povede, ale za dva nebo tři roky k nám nákaza přirozenou migrací opět dojde,“ upozornil ministr.

Česko proto podle něj také apelovalo na vyčlenění peněz na výzkum jak samotné choroby, tak chování nakažených prasat a případně též vakcinační látky.

Jurečka své kolegy z unijních zemí také informoval o konferenci, na které se před měsícem v Praze sešli zástupci 17 zemí, včetně Ruska, a odpovědných evropských agentur.

Nákaza není nebezpečná pro člověka, vedle divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v České republice potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených v červnu poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati na okraji Zlína.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?