Justice nechybovala při prodlužování vazby exředitele Homolky

15. 5. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Justice nechybovala při prodlužování vazby Vladimíra Dbalého, bývalého ředitele Nemocnice na Homolce. Stížnost Dbalého, jenž se mezitím už dostal na kauci na svobodu, ústavní soudci odmítli jako zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK ze soudní databáze.


Kdyby se stížností uspěl, otevřela by se mu Dbalému cesta k případnému odškodnění.

Dbalý čelí obžalobě z manipulování zakázek. Ve vazbě byl od loňského června do začátku letošního dubna, kdy se dostal na svobodu díky půlmilionové kauci. Odmítnutá ústavní stížnost konkrétně směřovala proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který letos v lednu potvrdil, že Dbalý prozatím zůstane ve vazbě.

Podle Dbalého krajský soud, stejně jako před tím Okresní soud Praha-západ, postupoval v rozporu s trestním řádem i základními ústavními principy. Dbalý zejména polemizoval s existencí důvodů útěkové a koluzní vazby. Ústavní soudci ale podnět označili za zjevně neopodstatněný.

„V napadeném usnesení stížnostního soudu i v rozhodnutí soudu prvního stupně je přezkoumatelným způsobem vysvětleno, ze kterých konkrétních skutečností vyplývá a stále přetrvává obava, že by se stěžovatel mohl chovat způsobem, pro který byl vzat do útěkové a koluzní vazby,“ napsali ústavní soudci. O několik měsíců později už ale justice dospěla k závěru, že propuštění na kauci je přípustné.

Z vězení se Dbalý dostal 3. dubna. O pět dní později pak státní zástupce poslal k soudu obžalobu sedmi lidí. Šest z nich se podle státního zastupitelství podílelo na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici prý způsobili škodu téměř 57 milionů korun. Dva z nich údajně figurovali i při nákupu Leksellova gama nože, kde jsou spolu s další osobou obžalováni z korupce.
Policie se zabývá také jinými zakázkami Homolky. Dbalý tak čelí dalším obviněním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?