K navýšení plateb za státní pojištěnce

23. 10. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát PČR 9. října schválil vládní zákonné opatření, které od ledna navýší platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Na první povolební schůzi ji budou potvrzovat noví členové Poslanecké sněmovny PČR.


Od ledna 2014 by měl stát zaplatit na odvodech za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 Kč více, tedy 787 Kč.

„Za rok resort spotřebuje kolem 290 miliard korun, z čehož většina – přes 220 miliard – je tvořena výběrem zdravotního pojištění. Zbytek jsou peníze od krajů, měst a platby pacientů. Tato částka se jeví jako nedostatečná. Přidat peníze od zdravotního pojištění chtějí nemocnice, ale také lázně, léčebny i soukromí lékaři. Přitom zdravotní pojišťovny končí s osmimiliardovým propadem a VZP se na něm podílí částkou kolem 5,6 miliard korun,“ upřesnil zpravodaj senátního tisku a předseda senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Miloš Janeček.

Jak připomněl, krize za poslední roky vzala resortu zdravotnictví 30 miliard, tyto výdaje byly pokryty rezervami. Třetina nemocnic je podle senátorových slov v takovém stavu, který hraničí s omezením poskytované péče.

„Na konci letošního roku zdravotní pojišťovny předpokládají, že v systému bude propad okolo 8 miliard korun. Na konci roku 2014 předpokládáme další propad o cca 3 miliardy korun,“ potvrdil předpokládanou bilanci předseda vlády Jiří Rusnok.

Problém s poplatky

Shodně pak politici přiznali „problém“ v oblasti regulačních poplatků za hospitalizaci. „Ústavní soud zrušil stokorunové poplatky za pobyt v nemocnici, z nichž měly nemocnice příjem ve výši 2,1 miliardy korun ročně. Osud tohoto poplatku není jistý, po volbách může být zrušen či omezen, hovoří se o 60 korunách, o časovém limitu… uvidíme, co přinese příští vláda. Pokud ovšem tato nová vláda a sněmovna nebude pracovat velmi rychle, každý měsíc nevybírání připraví nemocnice o 175 milionů korun. Řada nemocnic tak již dnes hospodaří s mnohamilionovými dluhy a požaduje na ministerstvu zdravotnictví a vládě řešení tohoto vlekoucího se problému,“ dodal senátor Janeček.

Vzhledem k tomu, že by se nově zvolená sněmovna měla sejít až koncem listopadu, má vláda za to, že jedinou možností jak zvýšit základ pojistného u osob, kde je plátcem stát, a předejít riziku selhání systému veřejného zdravotního pojištění je cesta zákonného opatření.


Unknown media type: poll
1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?