K9 se opět „zasekla“ na Hegerově reformě

26. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani další kolo jednání špiček vládní koalice nepřineslo definitivní shodu nad podobou zdravotnické reformy. Šestihodinové jednání ztroskotalo zejména na vymezení standardů. Pokračovat se bude příští týden.


Na co všechno budou mít lidé z veřejného pojištění nárok a co si již budou muset zaplatit? Tato otázka zřejmě bude politiky ještě nějakou dobu trápit.

Lídři koaličních stran mají odlišné názory a nikomu se ze svých představ nechce ustoupit. TOP 09 a ODS trvají na tom, aby byl výčet stanoven ministerstvem, Věci veřejné chtějí seznam stanovit novým zákonem s pomocí expertů. Žádají také, aby všechny plánované změny prošly ekonomickou analýzou.

To se týká například Hegerova návrhu, aby si pacienti u zubaře platili všechny plomby. Vyjednávač Věcí veřejných Vít Bárta odcházel z jednání značně rozladěn. Jeho strana chce prý jednat o harmonogramu celé reformy, nikoli pouze o třech zákonech, které nyní ministerstvo projednává a chce pro jednání kabinetu připravit do 8. června.

VV chtějí rozsáhlý pozměňovací zákon

Shoda panuje na zrušení poplatku za každou položku na recept, zpoplatněny mají být léky v ceně do 50 korun například na nachlazení. Alespoň jeden lék ve skupině přitom musí zůstat plně hrazený pojišťovnou, uvedl Heger po jednání.

Předsedkyně klubu VV Karolína Peake uvedla, že VV nechtějí, aby vláda tyto návrhy předkládala formou rozsáhlého pozměňovacího návrhu k zákonu, který je nyní ve sněmovně. Dává přednost tomu, aby šlo o samostatnou novelu, na jejíž projednání by bylo během léta dostatek času.

Koalice se dále pře také o to, zda seznam hrazených a nehrazených položek stanoví odborníci z České lékařské společnosti J. E. Purkyně, nebo lékařská komora, která to Hegerovi před několika týdny sama nabídla.

„Když nereagoval, tak jsem jako poslední pokus poslal předsedům koaličních stran dopis. Jediný, kdo odepsal, byly Věci veřejné. Ale jestli budou mít sílu to prosadit, to nevím. Spíš si myslím, že ne,“ odhadoval výsledky jednání pro LN prezident komory Milan Kubek.

Z placení plomb by byly vyjmuty děti i starší lidé

O zpoplatnění plomb, které by zdravotním pojišťovnám ušetřilo dvě až tři miliardy korun, se mluví dlouho. Podle stomatologů lze totiž zubním kazům jednoznačně předcházet prevencí. Kromě toho se někde za plomby platí už dnes.

Věci veřejné však záměr dosud kritizovaly a i tentokrát jeho podobu odmítly. Spoluúčast u zubaře byla podle Hegera zpracována i se sociálními ohledy. Z placení by byly vyjmuty děti, ale i starší lidé nebo lidé s chorobami, které vedou k vyšší kazivosti zubů, například diabetici.

Heger vyjmul ze zákona potraty

Jednání je podle Hegera nyní odročeno na příští týden. Dnes přinesl návrh s celkem 17 body. Na zhruba 12 se koalice shodla, u třech dalších byly jen drobné výhrady, uvedl. Probírat se měla i otázka potratů.

Těsně před jednáním ale ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že tuto pasáž z návrhu zákona stahuje. Nyní platí, že pokud není dívka plnoletá, lékař má o provedení potratu informovat rodiče. Hranice se měla snížit na 16 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?