Kabinet projedná po vládních prázdninách spor léčeben o platby

26. 7. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Emmerová přijde na dnešní shromáždění zástupců nemocnic, na němž budou projednávat nízké platby zdravotních pojišťoven. Vážnost situace ji podle Jany Popovičové z kanceláře Asociace českých a moravských nemocnic vedla k tomu, že přerušila dovolenou...


PRAHA - Spor léčeben se zdravotními pojišťovnami o výši úhrad za péči o pacienty projedná kabinet po vládních prázdninách. Premiér Jiří Paroubek informace dostal, má je i Poslanecká sněmovna. Po jednání nemocnic to řekla ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Ředitelům pojišťoven, které nebudou platit podle ministerské vyhlášky, hrozí výměna, v úvahu připadá i nucená správa, uvedla ministryně.

Nemocnice ji požádaly, aby donutila pojišťovny řádně platit. Léčebny dlouhodobé péče, psychiatrické, plicní či rehabilitační léčebny mají podle ministerské vyhlášky dostat platby zvýšené oproti loňskému roku o 13 procent, pojišťovny je

však nezvýšily.

Argumentují tím, že léčebny nesplnily personální podmínky, především že nemají dostatečný počet odborného personálu.

Podle ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové se tento problém týká menší části zařízení - z 243 léčeben by potíže mohlo mít 25, maximálně 40. Ostatním budou faktury proplaceny do měsíce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?