Kalvoda: Pařížský soud považuje nárok Diag Human za platný

31. 5. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pařížský soud stejně jako dříve vídeňský uznal nárok společnosti Diag Human na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, které mu před téměř třemi lety přiznal rozhodčí soud.


ČTK to sdělil právní zástupce firmy Jan Kalvoda, podle něhož nyní nárokovaná částka činí více než deset miliard korun. Podle serveru Ekonom.cz Diag Human zažádal ve Francii o exekuci dalšího českého majetku.

ČR nepovažuje arbitráž mezi společností a státem za pravomocně ukončenou. Proti rozhodčímu nálezu ze srpna 2008 se odvolala a začalo přezkumné řízení. Podle dřívějšího vyjádření Kalvody se však za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Spor proto prý skončil.

„Budeme si muset zvyknout na to, že soudy v Evropě se neřídí názory našich ministrů. Soudí nezávisle a prostě, když něco prohrajeme, když něco šlohneme, tak to musíme zaplatit,“ řekl ke sporu českým novinářům v americkém Houstonu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Připustil, že ve složité kauze, která se vleče mnoho let, se příliš nevyzná. „Něco jiného ale je, že už jsme to několikrát prohráli a nechtělo se nám to zaplatit,“ poznamenal.

„Společnost Diag Human oznamuje, že pařížský vyšší soud v minulých dnech rozhodl o právní moci a vykonatelnosti konečného rozhodčího nálezu v jejím sporu s Českou republikou,“ uvedl právní zástupce firmy. Upozornil podle něj veškeré relevantní francouzské instituce, že musí toto rozhodnutí respektovat.

Na základě podobného rozsudku zabavil před několika dny rakouský soud tři významná umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončila dnes v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu.

ČR se totiž proti rozhodnutí může odvolat a s největší pravděpodobností to udělá. Ministerstvo zdravotnictví je podle svého nedávného prohlášení přesvědčeno, že stát nakonec spor vyhraje. V takovém případě prý bude požadovat náhradu exekucí způsobené škody.

Kalvoda již dříve avizoval, že Diag Human si bude činit nárok na majetek českého státu i v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Po rozhodnutí pařížského soudu se dá v nejbližších dnech očekávat exekuce českého majetku ve Francii, řekl právník serveru.

Český zastupitelský úřad ve Francii neví o konkrétním majetku, na který by se mohla exekuce vztahovat, řekl ČTK zástupce české velvyslankyně v Paříži Jan Czerný. Ambasáda podle něho zatím nebyla obeznámena ani se zněním rozhodnutí pařížského soudu. Informace o nálezu v obecné rovině se však prý zastupitelskému úřadu donesla už minulý týden.

Podle Ekonomu.cz. mohou soudy zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Asi nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži, napsal server.

Czerný řekl, že budovy českého velvyslanectví ani konzulátu zabavit nelze, protože jsou chráněny vídeňskou úmluvou. „České centrum však přímo pod vídeňskou úmluvu nespadá. Teď je obtížné se k tomu vyjadřovat,“ uvedl diplomat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?