Kampaň podpoří veřejné zdravotní pojištění pro legální migranty

3. 10. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kampaň za zahrnutí migrantů s dlouhodobým pobytem do systému veřejného zdravotního pojištění spustilo Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty a organizace Nesehnutí.


Zhruba 150.000 legálních migrantů ze zemí mimo EU musí jako podmínku pobytu mít komerční pojistku, ta ale pokrývá jen malou část péče. Nehradí třeba léčbu cukrovky, epilepsie či psychiatrických nemocí.

„Naším cílem je přijetí takové legislativní změny, která přesměruje prostředky z pojistného placeného migranty, jež nyní z valné většiny končí jako zisky soukromých komerčních pojišťoven, do systému veřejného pojištění, kde budou použity na proplácení lékařské péče,“ řekla Linda Janků z hnutí Nesehnutí.

Elena Tulupova z konsorcia připomněla, že vláda má v souladu se svým usnesením z února 2012 předložit předlohu nové právní úpravy zdravotního pojištění cizinců do konce roku. Novela cizineckého zákona, která zavedla komplexní pojištění, situaci migrantů podle ní nevyřešila.

Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, v níž chtělo ministerstvo zdravotnictví řešit zdravotní pojištění migrantů, odmítly ministerstvo financí a Hospodářská komora. „Důvodem byla prý nežádoucí solidarita a to, že by migranti pojistky neplatili,“ řekla Tulupova.

Loni podle analýzy konsorcia vybralo pět komerčních pojišťoven na pojistném od migrantů 870 milionů korun, z nich na zdravotní péči daly 192 milionů, zatímco na provoz a zisk šlo 547 milionů korun. „V průměru jen 20 procent vybraného pojistného jde na péči,“ uvedla spoluautorka analýzy Karolína Dobiášová z Univerzity Karlovy.

Podle ní blokují řešení komerční pojišťovny, které se snaží tyto klienty jako velmi výnosné udržet. Zákon pojišťovnám umožnil řadu výjimek, nemusí tedy pojistit tedy například lidi s TBC, rakovinou, AIDS, děti s vrozenými vadami a předčasně narozené a žádají vyšší pojistné od seniorů či těhotných.

Migranti uzavírají pojistku povinně, zaplatit musejí na celou dobu pobytu předem a peníze se jim nevracejí, i když získají trvalý pobyt, a tedy i nárok na to zapojit se do veřejného zdravotního pojištění.

Právní analýzu předloží konsorcium 22. října na jednání výboru pro práva cizinců Rady vlády pro lidská práva. Zástupce státní správy i veřejnost s ní chce seznamovat na veřejných seminářích. Dostupná bude také na webu Konsorcia www.zdravotnipojistenimigrantu.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?