Karásek o rebely nestojí, našel náhradu

14. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Osud pětačtyřiceti lékařů Uherskohradišťské nemocnice, kteří se připojili ke kampani Děkujeme, odcházíme a hromadně podali výpovědi, je zpečetěn. Za dva týdny zůstanou bez práce. Ředitel Antonín Karásek všem bez výjimky oznámil, že už s nimi od 1. března nepočítá.


Zlínský kraj jeho krok považuje za jediný možný, podle radní pro zdravotnictví Hany Příleské jen naplnil literu Zákoníku práce. „Lékaři nevyužili poslední šanci a výzvu hejtmana Zlínského kraje, aby své výpovědi stáhli, což byl jasný signál, že už nechtějí v nemocnici pracovat. Ředitel Karásek tak pouze respektoval zákon,“ reagovala radní Příleská.

„Lékaři navíc trvají na finančních požadavcích, které nejsme schopni splnit. Když nám ministerstvo přidá peníze, rozdělíme je mezi lékaře, ale za současných podmínek máme svázané ruce. Hlavní podmínkou další spolupráce bylo stažení výpovědí, což lékaři odmítli,“ dodala.

Valouch: Lékařům jsme nabídli korektní odchod

I kdyby lékaři ještě dnes výpovědi stáhli, ředitel už před nimi zavře dveře. „Lékaři podáním výpovědi jasně signalizovali vůli odejít, což jsme vzali na vědomí,“ potvrdil Antonín Karásek.

Jeho radikální řez odcházející lékaře zaskočil. Zvlášť v souvislosti se snahou hejtmana Zlínského kraje i Asociace krajů o vyřešení situace a odvrácení hrozící krize ve zdravotnictví… „Nerozumím tomu, zvláště po výroku radní Příleské, která s rozhodnutím ředitele souhlasí. A tak buď hejtman nemyslel svá slova upřímně, anebo neví, co dělají jeho přímí podřízení. Ani jedno nevyznívá příliš optimisticky,“ reagoval Petr Vysloužil, předseda nemocničního Lékařského odborového klubu.

„Lékařům jsme nabídli korektní odchod s tím, že by opětovné obnovení a navázání další spolupráce probíhalo standardní cestou, tedy podáním žádosti o přijetí do pracovního poměru. Nezaznamenali jsme však žádný signál, že by nabídky chtěli využít,“ obhajuje postup ředitele Ludvík Valouch, mluvčí uherskohradišťské nemocnice.

Pětačtyřicet lékařů ze 13 oddělení, v drtivé většině z chirurgie, anesteziologie a ARO, tak naposledy přijde do práce 28.února.

„V zájmu pacientů doufám, že ředitel má zajištěnou opravdu adekvátní a hlavně způsobilou náhradu, což vzhledem k celostátní situaci nevidím příliš reálně, rozhodně ne při zachování současného rozsahu péče. Ale třeba provozoval v posledních jedenácti letech v Uh. Brodě tajnou lékařskou fakultu a erudoval absolventy na špičkových evropských pracovištích,“ říká s ironií v hlase Vysloužil.

Vysloužil: Cesta zpět neexistuje

Kdo lékaře nahradí? Není skutečně ohrožen provoz zmíněných oddělení? „Adekvátní náhrada je zajištěna, k obavám z výpadku zdravotní péče v Uherskohradišťské nemocnici po prvním březnu není důvod,“ uklidňuje veřejnost Valouch.

„Ředitelé mají povinnost zabezpečit zdravotní péči pro naše občany. Jakým způsobem, to je v jejich kompetenci. Každopádně není vyloučené, že v některých zařízeních nebude zajištěna veškerá odbornost. V Uherském Hradišti by však měly být problémy nejmenší,“ poznamenala Příleská, krajská radní pro zdravotnictví, která nevyloučila, že v Karáskových stopách půjdou i ředitelé zbylých nemocnic ve Zlínském kraji.

Cesta zpět už podle Vysloužila neexistuje.

„Medicína mě naučila, že definitivní je pouze smrt, nicméně tuto alternativu příliš reálně nevidím. Vždyť ředitel už minulý týden jasně deklaroval, že stažení výpovědí nepřipadá v úvahu,“ potvrdil Vysloužil. „S jejich případnými žádostmi o přijetí do pracovního poměru naložíme zavedeným způsobem s ohledem na aktuální personální požadavky,“ vzkázal lékařům Karásek.

O setrvání v napjaté atmosféře nemocnice však podle Vysloužila nikdo netouží… „Vzniklou situaci každý řeší individuálně, někteří už mají podepsané smlouvy v zahraničí, jiní se teprve rozhlížejí a další jsou pravděpodobně vývojem zaskočeni. Jestli si ale ředitel myslí, že je přiměje k podání žádosti o přijetí a pokornému návratu, je na omylu. Jen eskaluje jejich odhodlání a urychlí exodus,“ zdůraznil Vysloužil. I když…

Za jistých okolností by prý někteří změnili názor. „Část kolegů deklaruje odhodlání jednat o návratu jedině za předpokladu, že bude odvolán ředitel Karásek,“ potvrdil předseda místní odborové organizace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?