Kardiaci na Olomoucku již nebudou muset čekat

20. 7. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucká fakultní nemocnice zprovoznila pracoviště zaměřené na poruchy srdečního rytmu, které v Olomouckém kraji dosud chybělo. Nemocní arytmií tak už nemusí jezdit na kliniky do Brna a Prahy. Pomoci se jim také dostane o několik měsíců dřív.


Někteří pacienti na operaci čekali až rok, nyní jim vedení nemocnice slibuje maximální lhůtu osm týdnů. Specializované pracoviště za 39 milionů korun, které v regionu dosud chybělo, je totiž vybavené angiolinkou a špičkovou technologií umožňující prostorové zobrazení srdečních dutin. Patří tak k nejmodernějším ve střední a východní Evropě.

„ Díky novému sálu nyní můžeme provádět více výkonů v oblasti léčby srdce a cév bez nutnosti klasické operace. Nabízíme nyní efektivní léčbu všech poruch srdečního rytmu,“ uvedl přednosta první interní kliniky olomoucké nemocnice Miloš Táborský.

Zatím poběží zkušební provoz

Sál v nemocnici zprovozní nejprve jen ve zkušebním provozu. V plném provozu lékaři ošetří zhruba patnáct lidí týdně. Díky moderním technologiím pacienti dostanou kvalitnější péči. Lékaři zase mohou nabízet širší spektrum výkonů. „V oblasti intervenční kardiologie a léčby poruch srdečního rytmu jsme se posunuli mezi pět nejmodernějších pracovišť v České republice,“ uvedl Miloš Táborský.

Fakultní odborníci podle něj budou moci dělat více zákroků v oblasti léčby srdce a cév, aniž by pacienti museli podstoupit klasickou operaci. „Nyní nabízíme účinnou léčbu všech poruch srdečního rytmu,“ dodal.

Jen vybavení vyšlo na 25 milionů

Některé složité případy se srdečními arytmiemi dosud museli olomoučtí lékaři odesílat na specializovaná oddělení do Brna či do Prahy. Tam na vyšetření čekali půl roku až rok. „Bylo to pro ně nepříjemné a stresující. Čekací doba se nyní zkrátila na šest až osm týdnů,“ upřesnil Táborský.

Právě choroby srdce a cév vedou tuzemský žebříček nejčastějších příčin úmrtí. Ročně jim podlehne na padesát tisíc lidí.

„Je to zhruba polovina všech zemřelých. Proto je naší snahou, aby péče o pacienty s těmito chorobami byla co nejlepší,“ dodal ředitel fakultní nemocnice Radomír Maráček.

Vybavení sálu vyšlo na 25 milionů korun, dalších 14 milionů stály stavební úpravy. Celkem 17 milionů korun nemocnice získala od ministerstva zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?