Kardiostimulační centrum zachovají

16. 3. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiostimulační středisko v Orlickoústecké nemocnici zůstane zachováno. Zdravotní pojišťovna prodlouží smlouvu na implantaci kardiostimulátorů a ambulantní péči o pacienty s kardiostimulátory. Právu to potvrdila radní odpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).


„Ministerstvo zdravotnictví nakonec po jednání s VZP potvrdilo, že vznik nové ucelené sítě komplexních kardiovaskulárních center neznamená rušení stávajících pracovišť, ale pouze vyčlenění těch, která budou hrát roli garanta pro zvláště nákladné a složité případy,“ uvedla radní Tauberová.

Původní informaci VZP, že kardiostimulační středisko Orlickoústecké nemocnice, jak ho stanovilo ministerstvo, nepodpoří, považovala radní Tauberová za nepřijatelnou.

„Zrušením této péče v Orlickoústecké nemocnici by se snížila dostupnost pro pacienty s poruchami srdečního rytmu ze spádové oblasti Orlickoústecka, Rychnovska a Svitavska. Rovněž by se výrazně snížil komfort pro pacienty, kteří by museli jezdit do pardubické nemocnice,“ shrnula radní zásadní důvody, jak by zánik pracoviště ovlivnil zdravotnickou péči.

V Ústí nad Orlicí, kde je jedno z největších okresních kardiostimulačních středisek, lékaři ročně provedou 300 až 350 výkonů spojených s implantací kardiostimulátorů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?