Karlovarská krajská nemocnice chce přilákat mladé lékaře

23. 3. 2011 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) chce přilákat do svých nemocnic v Karlových Varech a Chebu mladé lékaře. Nově by se také měla konat pravidelná výběrová řízení na místa primářů oddělení.


Stabilizaci nemocnic chce vedení prosadit přesto, že část lékařů není změnám nakloněna, řekl generální ředitel KKN Zdeněk Horák.

Podle Horáka se v posledním půlroce vedení KKN věnovalo problémům na interních odděleních, pak vyčlenění sokolovské nemocnice, která šla do pronájmu, a nakonec protestní odborářské akci Děkujeme, odcházíme. Na stabilizaci a restrukturalizaci nemocnic zatím nebyl čas, dodal.

Na dnešním jednání se zástupci odborů, vedení kraje i starostů měst, kde nemocnice sídlí, chtěl proto nastínit plány do budoucna. Počítají s karlovarskou nemocnicí jako v podstatě krajskou, kde by se měla rozvíjet například traumatologie. Chebská nemocnice by zase měla kromě základních oborů poskytovat onkologickou péči.

Jenže změny, které začaly odvoláním primáře karlovarského oddělení ARO Romana Brázdila, se části lékařů nelíbí. Zatím stále hrozí to, že lékaři, kteří stojí za odvolaným primářem, začnou ukončovat smlouvy o přesčasech. Kromě Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice, který nepodepsal ani kolektivní smlouvu, jsou ale ostatní odborové organizace zdrženlivější.

„Na mimořádném jednání jsme zaujali nestranné stanovisko s tím, že pokud někdo z našich odborů bude chtít primáře Brázdila podpořit, bude to jen jeho vůle,“ řekla dnes Gabriela Píchová z České asociace sester.

Kraj ze vedením KKN stojí. „KKN nečeká nic jiného, než že se začneme chovat jako v jiných nemocnicích. Bude se řídit, bude se chodit do práce, jak se má, nebude se odcházet, jak kdo chce. A péče se bude poskytovat rovnoměrně a efektivně,“ shrnul krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?