Karlovarská krajská nemocnice hospodařila se ztrátou 60 milionů

21. 12. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN), která slučuje všechny tři krajem zřizované nemocnice v Karlových Varech, Sokolově a Chebu, by podle předběžných odhadů mělo letos končit ztrátou ve výši 60 milionů korun.


ČTK to řekl generální ředitel KKN Jiří Fojtík. Plných 30 milionů korun ze ztráty ale dělají srážky pojišťoven za předešlý rok 2008.

„Pokud bychom srážky pojišťoven přiřadili k loňskému roku, pak by byl výsledek hospodaření 30 milionů korun ztráta, což považuji za velice dobrý výsledek,“ uvedl Fojtík.

Jak připomenul, za rok 2007 byla ztráta KKN 122 milionů, za rok 2008 pak 50 milionů. Po připočtení srážek pojišťoven k roku 2008 by pak řada výsledků hospodaření byla 122 milionů, 80 milionů a 30 milionů.

Celkově se podle Fojtíka nemocnici daří šetřit v materiálových nákladech a nákladech na služby. „Proti tomu pak působí navyšování mzdových nákladů, kde jsme přidávali zaměstnancům, zejména sestrám, a také plošné navýšení mezd sester, které pojišťovny kryly jen zčásti,“ uvedl Fojtík.

Soudí, že v příštím roce již zřejmě na nemocnice naplno dopadne krize a příjmy od pojišťoven budou klesat. „Řada ředitelů se na to už teď chystá omezováním zdravotní péče, ale my zatím omezení neplánujeme,“ uvedl.

KKN se snaží ušetřit tím, že pořádá výběrová řízení na stále větší okruh materiálů. Podle Fojtíka chce nemocnice také ještě jednou prověřit smlouvy na dodávky služeb, aby zjistila, zda by nebylo možné i zde něco ušetřit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?