Karlovarská krajská nemocnice uhradí ztrátu snížením majetku

5. 6. 2013 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice a.s. (KKN) pokryje loňskou ztrátu hospodaření 52,5 milionu korun ze svých kapitálových fondů. Protože tím ale krajské nemocnice postupně snižují svou účetní hodnotu, chce vedení Karlovarského kraje zvýšit dohled nad jejich hospodařením, řekl novinářům hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Miloslav Čermák (ČSSD).


Nemocnice v Karlových Varech a Chebu, které nyní KKN spravuje, už v minulosti ztrátu hospodaření řešily snižováním majetku. To by ale mohlo do budoucna vést až k riziku vyhlášení insolvence. „To bychom nepřipustili. Ale chceme, aby k tomu nemohlo dojít,“ uvedl Čermák.

Radní a člen dozorčí rady KKN Martin Havel (ČSSD) požádá, aby dozorčí rada dostávala informace o hospodaření KKN každý měsíc. „Abychom mohli reagovat na aktuální vývoj,“ uvedl Havel.

Krajským nemocnicím kvůli úhradové vyhlášce klesly letos příjmy, a dostávají se tak do ztráty několika milionů každý měsíc. Podle odhadů by to ročně mohlo být 50 až 80 milionů korun. KKN už o ně požádala kraj. „My nechceme přejímat financování nemocnic, které by měl platit stát,“ míní ale Čermák.

KKN by podle něj měla předložit vlastní návrhy na zvýšení příjmů, díky kterým by překonala minimálně letošní rok. Podle vyhlášky VZP totiž letos platí jen 95 procent výkonů roku 2011 a v tu dobu byla například chebská nemocnice v rekonstrukci a nestál ještě Pavilon akutní medicíny v Karlových Varech.

„V současné době probíhají intenzivní jednání mezi vedením KKN a zdravotními pojišťovnami o navýšení záloh,“ řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?