Karlovarské zdravotní sestry žádaly s transparenty vyšší platy

21. 4. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Asi 50 sester Karlovarské krajské nemocnice (KKN) přišlo před zasedáním krajského zastupitelstva s transparenty přes krajský úřad. Chtěly znovu zdůraznit své požadavky především na navýšení mezd.


Zastupitelé projednají navýšení základního kapitálu nemocnice o deset milionů korun právě na mzdy středního zdravotnického personálu. Sestry chtějí dorovnat platy na úroveň státních nemocnic, což by znamenalo navýšení asi o 5000 korun, řekla hlavní sestra chebské interny Miroslava Korseltová.

„Navýšení mezd je naprostým základem, od kterého se musíme odrazit. Jenom zásadní navýšení mezd, které požadujeme, je schopno přilákat a motivovat nové zaměstnance k nástupu do Karlovarské krajské nemocnice. A to je to, co zoufale potřebujeme - potřebujeme posílit naše ošetřovatelské týmy, potřebujeme posílit sestry. A bez navýšení mezd se toto neuskuteční,“ varovala Korseltová.

Sestry s transparenty jako „Bude sestra vyhynulý druh?“ nebo „Máme i své osobní životy, ne jen práci“ poukazovaly i na celkové přetížení a dlouhodobé vyčerpání, způsobené především nedostatkem personálu. Podle generálního ředitele KKN Josefa Märze chybí asi 100 sester podle minimálních požadavků pojišťoven a asi 150, pokud by KKN měla naplnit svůj personální plán. Průměrná měsíční mzda sester v KKN činila loni za leden až srpen podle údajů KKN včetně všech příplatků 26.205 korun.

Hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) zdravotním sestrám za iniciativu poděkovala. Situaci chce řešit i na jednání Rady hospodářské a sociální dohody s krajskými tripartitami.

Kvůli nízkým mzdám a kritické personální situaci hrozily zejména sestry na interních odděleních krajských nemocnic hromadnou výpovědí. V rámci úhradové vyhlášky se zdravotnicím od 1. března zvýšily mzdy o deset procent, deset milionů, které pro nemocnici schválili krajští zastupitelé už v únoru, umožní přidat sestřičkám asi 1000 korun měsíčně. Kraj spolu s městy jedná i o další benefitech pro sestry, například v podobě masáží, rehabilitace a dalších služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?