Karlovarský kraj odmítl tři koncepce nemocnic, chce vše zachovat

25. 4. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Karlovarského kraje hlasy koaličních ČSSD a KSČM odmítli tři koncepce budoucnosti krajských nemocnic. Vedení kraje si za to vysloužilo kritiku opozice. Ta argumentovala hlavně tím, že kraj znovu odložil řešení krajského zdravotnictví, které je dlouhodobě zadlužené a i nadále se ztráta zvyšuje.


Vedení kraje ale chce stávající podobu nemocnic zachovat. Na základě požadavků zastupitelů ale kraj alespoň vytvoří komisi, která se bude koncepcí zabývat.

Kraj si nechal předložit návrhy od Petra Svobody, generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, a od společnosti Nemos, která provozuje nemocnici v Ostrově i Sokolově, která patří kraji. Třetí koncepci pro kraj zpracovala společnost Unicredit Bank. Všechny přitom navrhovaly jako nejlepší řešení pronájem nebo prodej nemocnic soukromému subjektu, byť různým způsobem.

„Já nehodlám KKN prodat, pronajmout ani ji nechat řídit nějakou skupinou. Navrhované postupy byly pronájem, pacht nebo správa akcií. To jsme odmítli,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Miloslav Čermák (ČSSD).

Opoziční zastupitelé na to navrhli jeho odvolání. „Nedostali jsme se ani krok dál. Navrhujeme odvolat z funkce náměstka pro zdravotnictví Miloslava Čermáka z důvodu nepředložení žádné vlastní koncepce zdravotnictví Karlovarského kraje,“ navrhnul zastupitel Petr Zahradníček (TOP 09). Pro bylo ale jen osm zastupitelů z 38 přítomných.

Například podle analýzy UniCredit Banky KKN hospodaří významně hůře než srovnávané nemocnice ve veřejném vlastnictví. Kumulovaná ztráta už dosahuje 328 milionů korun.

„Musíme oddělit dvě části. První je fungování nemocnice pro občany. A pak je část ekonomická. V tuto chvíli nás tíží tato část. Od začátku jsme si říkali, že politici nemají zasahovat do řízení nemocnice. Od toho je tam ředitel a náměstci. Pak ale přišla nová úhradová vyhláška, která velmi silně dopadla na nemocnice a dneska jsme před problémem, co s ekonomikou,“ shrnul hejtman Josef Novotný (ČSSD).

„Řekněte tedy, jestli chcete jednu nebo dvě zavřít. My máme v koaliční smlouvě zachování tří nemocnic,“ dodal.

Zastupitelka za ODS Jana Vildumetzová navrhla, aby kraj vypsal výběrové řízení na pronájem nemocnic. „Když vyhlásíte výběrové řízení na pronájem, tak to můžete zrušit. Bude to jedna z variant a už budeme vědět, co nám kdo nabízí,“ řekla. Její návrh ale neprošel.

Zastupitelé nakonec pověřili radu rozpracováním varianty zachování současné struktury nemocnic včetně finančních požadavků na Karlovarský kraj.

Ředitel KKN Petr Svoboda, který ale na konci dubna končí, usiloval o to, aby kraj investoval a soustředil podporu hlavně do karlovarské nemocnice, která by měla být spádová. V tom s ním souhlasí i jeho nástupce Josef März. „Jenom koncentrací prostředků na jedno místo je možné zajistit, aby péče byla co nejlepší. Pokud to rozplizneme do tří nemocnic, nebude to medicínsky fungovat,“ řekl dnes na zastupitelstvu.

Krajské nemocnice loni skončily ztrátou 130 milionů korun. Podle März mají už nemocnici novou úhradovou vyhlášku, která je výhodnější. Podle něj se odhady letošního hospodaření pohybují okolo ztráty 60 milionů korun. „Od toho je nutné odečíst náhradu za poplatky ve výši 25 až 30 milionů,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?