Karlovarský kraj pořídil 20 defibrilátorů, pomohou v terénu

6. 10. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrazně vyšší šance na přežití budou mít lidé se zástavou srdce v Karlovarském kraji. Kraj zakoupil 20 automatických externích defibrilátorů, které budou mít k dispozici policisté, hasiči a strážníci.

Doplní tak 25 posádek profesionálních záchranářů, kteří mají defibrilátory ve vozech, řekl novinářům ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora. „Úplně nejdůležitějších je prvních pět šest minut, kdy ještě dochází k fibrilaci. Poté, když se srdce už úplně zastaví, tak pokud přežije, jsou výsledky horší, než pokud je fibrilace zachycena a podán výboj,“ uvedl Sýkora.

Karlovarská záchranná služba ročně zasahuje u 250 až 300 případů náhlé zástavy srdce. Přitom mnohdy jsou na místě dříve jiné složky záchranného systému, hasiči, policisté nebo strážníci. Ti proto budou vycvičení na ovládání přístroje a budou jej mít k dispozici.

Podle náměstka hejtmanky Karlovarského kraje Jana Bureše (ODS) kraj na zakoupení defibrilátorů vyčlenil dva miliony korun. Při výběrovém řízení se ale podařilo ušetřit a tak zbude ještě na čtyři až pět dalších přístrojů.

Kromě defibrilátorů, které má záchranná služba a těch, které budou mít nově jednotky hasičů, policistů nebo strážníků, jsou v kraji i stabilní defibrilátory. Mají je například některé podniky, ordinace lékařů, ale například i krajský úřad.

1)
poznámka
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?