Karlovarský Svět záchranářů má obsazeno na dva roky dopředu

8. 12. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrum zdraví a bezpečí - takzvaný Svět záchranářů v Karlových Varech navštívily od jeho otevření v září 2015 přes tři desítky tisíc lidí.


Unikátní interaktivní areál se věnuje školení dětí, dospělých i seniorů pro krizové situace a jeho praktické programy pro školy jsou nyní obsazené na dva roky dopředu. V tiskové zprávě o tom informovala PR manažerka asociace Záchranný kruh Daniela Rybářová.

„Naši lektoři proškolili skoro 16.000 dětí a přes 8000 dospělých. Naše tříhodinové výukové programy zaujaly žáky 339krát a proškolili jsme 91 škol. Ty byly především z Karlovarského kraje, ale výjimkou nebyly ani návštěvy z Prahy a okolí. Společně s žáky se ale také proškolili pedagogové a těch bylo přes tisícovku,“ uvedla Rybářová.

Svět záchranářů s moderním dopravním hřištěm a záchranářskou stezkou je otevřen i veřejnosti. Od svého otevření přivítal přes 10.000 návštěvníků.

Beznadějně vyprodané byly i dva turnusy příměstských letních táborů. Na rok 2017 proto zvažuje Svět záchranářů vypsání jednoho turnusu navíc. Zájem byl i o individuální školení například pro zaměstnance úřadů, programy pro domovy mládeže nebo skauty i cvičení pro samotné záchranáře. Senioři se mohou v areálu zapojit do takzvané Senior akademie s městskou policií.

„Co nás těší velmi, je zájem ostatních krajů, aby i u nich Svět záchranářů vyrostl. Jsme pro ně inspirací a pomáháme jim v úplných začátcích na startu projektu,“ doplnila Rybářová. Areál Světa záchranářů tvoří několik budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice. Návštěvníci si mohou v praxi vyzkoušet, jak se zachovat například při dopravní nehodě nebo požáru v bytě. Lektoři jsou nabíráni přímo z řad policistů, hasičů a zdravotníků.

Centrum zdraví a bezpečí vybudovalo město Karlovy Vary za podpory evropské dotace za 51 milionů korun, jeho provoz stojí ročně zhruba sedm milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?