Každá pátá žena přes padesát trpí sníženou funkcí štítné žlázy

28. 5. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku trpí sníženou funkcí štítné žlázy, hypotyreózou, každá pátá žena starší padesáti let. Nemoc se stále častěji objevuje i u mladších ročníků. Na tiskové konferenci při příležitosti světového týdne štítné žlázy to řekla Zdenka Límanová z III. interní kliniky VFN v Praze.


Ženy trpí touto poruchou až desetkrát více než muži.

Snížená funkce štítné žlázy podle Límanové nemusí mít výraznější příznaky. „Ženy přičítají obtíže mnohdy změněné životní situaci, po porodu, při náročné péči o rodinu, při náročném zaměstnání, u starších osob jsou vysvětlovány stárnutím,“ uvedla. Mezi příznaky hypotyreózy mohou patřit únava, zapomínání, snížení fyzické výkonnosti, mírná dušnost, někdy mírná bolest svalů nebo zadržování tekutiny. Pokožka je suchá, nehty a vlasy mají zhoršenou kvalitu. Při dlouhotrvajícím neléčeném průběhu se obtíže prohlubují.

Při správných preventivních postupech lze nemoc včas odhalit. Většina onemocnění štítné žlázy je navíc podle odborníků dobře léčitelná a člověka v životě nijak neomezuje. „Základem je vyšetření tyreostimulačního hormonu (TSH), což je hormon podporující činnost štítné žlázy. Pokud štítná žláza pracuje dobře, TSH je v pořádku, pokud ne, TSH se zvyšuje,“ uvedla Límanová.

Zařazení laboratorních testů do systému preventivních prohlídek dospělé populace a osob se zvýšeným rizikem je podle předsedy České endokrinologické společnosti ČLS JEP Michala Krška z III. interní kliniky VFN v Praze dlouhodobým a nesplněným přáním endokrinologů. „I proto považujeme světový týden štítné žlázy za významnou událost a příležitost k osvětě tohoto onemocnění,“ řekl.

Správná funkce štítné žlázy má velký vliv například i na vývoj plodu v těhotenství. Matka by podle Límanové měla dbát na dostatečné zásobení jodem. Při nedostatečné produkci hormonů štítné žlázy existuje riziko, že se plod nebude vyvíjet správně. „Děti mohou být psychicky nezralé a mít nejrůznější významné psychomotorické poruchy, v případě závažnější poruchy mohou mít i nižší IQ. Matčina porucha funkce štítné žlázy v těhotenství se u dítěte může projevit později i jako porucha pozornosti, neklid a neposlušnost,“ dodala Límanová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?