Každý čtvrtý klient plastické chirurgie v ČR je cizinec

4. 11. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý čtvrtý klient, jenž v Česku podstoupí plastickou operaci, je cizinec. Nejčastěji přijíždějí Němci a Britové, vyplývá z výzkumu, do něhož se zapojilo na pět desítek atestovaných plastických chirurgů z celé ČR.


Roste podíl velmi mladých žen, které podstupují operace. Nejčastějším zákrokem je stále zvětšení prsou, řekl za organizátory Pavel Hilbert, který studii představil novinářům.

Nižší ceny v tuzemsku jsou hlavním motivem, který láká zahraniční klienty, ale česká plastická chirurgie má prý i velmi dobrou pověst, míní plzeňský plastický chirurg Jiří Šolc. Výkon praxe je podle něj v ČR lépe chráněn, ordinaci estetického plastického chirurga si může otevřít jen lékař s nejméně sedmiletou praxí.

Průměrná ordinace v roce 2008 provedla 350 zákroků, o 50 méně než předloni. Podíl zahraničních klientů se zvýšil oproti předloňsku o šest procent. Finanční krize se podle podle poloviny lékařů v oboru neprojevila, třetina hovoří o poklesu zájmu či o levnějších zákrocích.

Nejčastější operací prováděnou u žen je po operaci prsou operace víček a liposunkce čili odsávání tuku. Každý desátý klient je muž. Nejčastějším zákrokem u mužů je operace víček, liposunkce, operace uší a operace prsní žlázy.

V průměru čtyři procenta českých pacientů žádají o přeoperování od jiného plastického chirurga. Podle lékařů mají někteří klienti často nereálná očekávání, roli může hrát také nezkušenost chirurga či nedodržování pooperační péče.

Zvyšuje se podíl odmítnutých klientů, lékaři odmítají operovat zhruba každého šestého zájemce o zákrok. „Plastický chirurg musí být také trochu psycholog,“ je přesvědčen Šolc. Lékař by podle něj třeba měl klientovi vysvětlit, že větší prsa partnerský vztah nezachrání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?