Každý sedmý lékař nepovažuje 15.000 Kč od firem za úplatek

28. 2. 2011 7:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Skoro každý sedmý lékař nepovažuje dary či jiné výhody v hodnotě do 15.000 Kč za rok od farmaceutických firem za úplatek. Podobně se vyjádřili i lékárníci. Dary do 150.000 Kč ročně nejsou korupcí pro dvě procenta lékařů a jedno procento lékárníků.


Jedno procento lékárníků nevnímá jako korupci dary v částce až 1,5 milionu Kč, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK pro Státní ústav pro kontrolu léčiv, který zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD).

Dárky nebo jiné výhody v hodnotě do 1500 korun ročně považuje za nepodstatnou přes polovina dotázaných lékařů a lékárníků.

Podle šéfa lékového úřadu Martina Beneše stanovují pravidla úřadu, že je přijatelné vzít si dárky či spíše propagační předměty do výše 1500 korun ročně. „A to už jsme stanovili tuto hranici pro dárky o 500 korun vyšší, než jaký je průměr v zemích Evropské unie,“ řekl MfD.

Dar v hodnotě 150.000 je už podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse jasná korupce. „Chápu, že jisté procento lidí v populaci otupělo a asi není schopno rozlišit, co jsou propagační materiály, tužka či blok a co už je za hranicí korupce. Ale stejně mě to mrzí a nechápu to. Vždyť takoví lidé se stávají snadno vydíratelnými,“ komentoval MfD výsledky průzkumu Krebs.

Z průzkumu také vyplynulo, že lékaři ze státních zařízení by tolerovali hodnotnější dary častěji než lékaři z ostatních zdravotnických zařízení. Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka je nesmysl stanovovat hranice, jaká je přijatelná hodnota dárků, a jaká už ne. „Spíš zkusme zprůhlednit spolupráci mezi farmaceutickým průmyslem a lékaře,“ navrhuje.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 1000 lékařů a 1004 lékárníků, také ukázal, že lékaři i lékárníci se skutečně nechávají od firem ovlivnit. Pro 56 procent lékařů jsou informace od výrobců či z jejich propagačních materiálů hned na druhém místě co do zdroje informací o lécích. Lékárníci jsou trochu obezřetnější: přímo od zástupců firem a z jich materiálů čerpá informace jen 20 procent z nich.

Omezení korupce ze strany farmaceutických firem je pro ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) teď tématem číslo jedna. Na konci týdne jej řešil i se svou zdravotnickou skupinou ekonomů z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Zástupci farmaceutických firem by už v budoucnu neměli mít šanci ovlivňovat lékaře, aby předepisovali jejich přípravky. Přímé placení různých výhod a cest doktorům by už nemělo být možné.

NERV navrhuje zřízení centrálního fondu, do něhož by firmy přispívaly a z něhož by se takové aktivity a vzdělávání doktorů platily. O rozdělení peněz by rozhodovala komise.

Farmaceutické firmy návrh NERV zpochybnily. Podle firem se soustředěním peněz do jednoho fondu prostor pro korupci naopak zvětší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?