Kde chce škrtat Heger: Zaplatí pacienti i pojišťovny

26. 5. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve svém resortu našel úspory v řádu deseti miliard korun. Podle finanční analýzy, kterou ve středu předložil na jednání koaličních špiček, takzvané K9, získá peníze například zvýšením poplatku za den v nemocnici, vyřazením některých léků nebo tím, že vezme třetinu finančních prostředků z účtů zdravotních pojišťoven.


Hegerův úřad se ale musí připravit na to, že mu v příštím roce bude chybět zhruba dvanáct miliard korun.

Ministr to v analýze, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici, zdůvodňuje tím, že se zvýší DPH a platy lékařů a zdravotních sester. Očekává také, že poroste inflace.

Strany se opět přely o placení za plomby

Většinu úsporných bodů, které Heger na K9 předložil, lídři stran odsouhlasili. Neposvětili ale to, aby si lidé od 18 do 65 let připláceli u zubaře za amalgámové plomby. Podle Hegerovy analýzy se přitom zvýšením spoluúčasti pacientů ve stomatologii může ročně ušetřit až 2,5 miliardy korun.

„Jinak se strany dohodly na dvanácti ze sedmnácti bodů,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Ten podle analýzy plánuje, že zdravotní pojišťovny přestanou platit za levné léky, jejichž úhrada je do 50 korun. Týká se to například medikamentů na nachlazení.

Počítá se i s tím, že si pacienti budou připlácet za podpůrné a doplňkové přípravky. Obě tyto změny by měly přinést úspory přes jednu miliardu korun.

„Je potřeba celý seznam léků ještě projít. Celkovou revizi udělá Státní ústav pro kontrolu léčiv, stihnout by to měl do konce letošního roku,“ prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Hegerův úřad chce vzít pojišťovnám miliardy

Úspory ale Heger našel i u pojišťoven.

Ministerstvo v analýze navrhuje, že třetinu jejich finančních prostředků, které byly na účtu k poslednímu dni loňského roku, vrátí zpět do systému veřejného zdravotní pojištění. Hegerův úřad plánuje, že tím získá asi 5,4 miliardy korun.

„Uvedené finanční prostředky se stanou součástí prvního přerozdělování v roce 2012. Pokud příslušná zdravotní pojišťovna v termínu tuto povinnost nesplní, bude ministerstvo postupovat na podnět dozorčího orgánu,“ uvádí ministerstvo v analýze.

Další peníze získá Hegerův úřad tak, že se změní poplatek za den v nemocnici. Ten by se měl již od letošního podzimu zvýšit ze 60 na 100 korun.

Do rozpočtu ministerstva touto změnou přiteče asi 750 milionů korun. O zhruba stejnou částku ale úřad přijde. Pacienti totiž nebudou platit 30 korun za každou položku na receptu. Nově by se měla stejná částka platit za celý recept.

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek řekl, že tato změna má být platná od 1. ledna 2012.

Škrty v lécích by mohly být tvrdší, tvrdí VV

Úspory podle Hegera přinese i zavedení elektronických aukcí. Ministerstvo nabídne výrobcům exkluzivitu. Stoprocentní úhradu ze zdravotního pojištění získá jeden lék v dané léčivé látce, který vyhraje cenovou soutěž. Konkurentům bude hrazeno jen 75 procent základní úhrady.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?