Kdo zkusil skrýt platy úředníků přílepkem? Jedna velká záhada

15. 8. 2011 6:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dobrat se osoby, která by nesla odpovědnost za přílepek v zákoně o zdravotních službách zakazující zveřejňovat platy vysokých úředníků, je prakticky nemožné. Přestože je jisté, že vzešel z pera ministerstva vnitra, k jeho autorství se nikdo nehlásí. Na zákaz zveřejňovat odměny úředníků ukrytý v reformě zdravotnictví přišli politici až z médií a začali se nad ním hromadně pohoršovat.


S celým nápadem přišlo koncem května ministerstvo vnitra, podle jeho právníků veřejnost neměla na takové informace právo. „Připomínkou jsme chtěli zpřesnit právní výklad,“ hájí postoj ministerstva jeho mluvčí Vladimír Řepka. V té době se v sídle rezortu střídali ministři a s nimi náměstci. Zákaz zveřejňovat platy podepsal Ondřej Veselský, ten ale tehdy řídil agendu po bývalém náměstkovi Františku Vaverovi sotva pár dní. Mluvčí Řepka ale tvrdí, že „tehdejší náměstek Vavera o této připomínce nevěděl.“ Vavera patřil k mužům Radka Johna, bývalý ministr tvrdí, že za zákazem ani být nemůže, protože byl z ministerstva dávno pryč.

Otázkou stále zůstává, proč nezakročilo ministerstvo zdravotnictví, když zjistilo, že vnitro vložilo do jeho reformy zákaz, který s ní má pramálo společného. „Pokud dává jakýkoli rezort závažnou připomínku, je pravidlem, že jsou akceptovány, a poté se diskutují až na vládě,“ tvrdí zas mluvčí ministerstva zdravotnictví. Jenže kontroverzní přílepek Hegerových zákonů prošel vládou bez povšimnutí. I přesto, že ministři věděli o verdiktu soudu, podle kterého mají být úřední platy veřejné. Navzdory tomu v reformě zůstal. „Já jsem o něm nevěděl a nevědělo o něm ani vedení ministerstva,“ řekl pro ČR ministr Leoš Heger (TOP 09).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?