Když přijde nemoc na cestách

1. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Nechytnu tam něco?!"- tak zní nejčastější obava těch, kdo se poprvé vydávají do zemí třetího světa. Jenže přehnaný strach před morem, cholerou, leprou a dalšími "cestovatelskými" nemocemi je už dnes naštěstí zbytečný... V rámci některých českých zdravotnických zařízení funguje poradenská služba pro cesty do ciziny...


„Sám na cestách, nemocen, mé sny se toulají pustým močálem,“ zapsal si kdysi japonský zenový filozof Bašo. Na jeho slova jsem si vzpomněl v Malajsii, když mě tu před pár lety složila žloutenka.

K smrti zesláblý, zvracející a s kanárkově žlutýma očima jsem se potácel ke dveřím nemocnice ve městě Penangu a v duchu se připravoval na špinavou bambusovou chatrč, přeplněnou umírajícími chudáky, mezi nimiž vypustím duši. Čtrnáct dní jsem pak prožil v úzkostlivě čistém komfortním přepychu obklopen supermoderní péčí, o jaké se českým pacientům bude ještě pěkných pár let jen zdát. To kamarád, kterého začala uprostřed čínské pouště Taklamakan pekelně bolet stolička, měl větší smůlu. Analgetika nezabrala, do civilizace to bylo daleko, a tak mu nakonec nezbylo než požádat v jedné z oáz o pomoc místního kováře, který si přivydělával jako trhač zubů.

„Nechytnu tam něco?!“- tak zní nejčastější obava těch, kdo se poprvé vydávají do zemí třetího světa. Jenže přehnaný strach před morem, cholerou, leprou a dalšími „cestovatelskými“ nemocemi je už dnes naštěstí zbytečný. V době moderních antibiotik je naprostá většina dříve obávaných exotických nemocí dobře léčitelná. Tropických nákaz, které by mohly bezprostředně ohrozit váš život, zůstalo jen málo a statistiky dokládají, že riziko onemocnění západních cestovatelů je u nich velice nízké. Přesto existuje několik zlatých pravidel, která se vyplatí dodržovat.

Nezapomeňte uzavřít pojištění léčebných výloh v zahraničí - den pobytu v lepších nemocnicích by vás totiž jinak v cizině přišel na desetitisíce

korun (kvalitní lékařskou péči vám poradí na ambasádě). Protože při pohledu na vybavení zubních ordinací zaostalejších žerní světa by se vám asi do křesla moc nechtělo, nechtě si před odjezdem spravit zuby. Potřebné očkování se země od země liší, rozhodně ale neodjíždějte bez očkování proti infekční žloutence, která je nejčastější cestovatelskou nemoci vůbec. V případě ponávratových zdravotních problémů vašemu lékaři vždy zdůrazněte, že jste pobývali v cizině, a že by vás proto měl odeslat na některé ze specializovaných zdravotnických pracovišt, která se v Čechách zabývají tropickou medicínou, l když se cítíte zcela zdrávi, měli byste doma absolvovat preventivní vyšetření stolice, které vyloučí nákazu střevními parazity. Pokud se vracíte r delšího pobytu v zemích, kde řádí malárie, je dobré nechat si udělat i krevní testy.

IVAN BŘEZINA, Reflex, 31.5.2001

V rámci některých českých zdravotnických zařízení funguje poradenská služba pro cesty do ciziny. Dozvíte se tu, proti čemu se kam očkovat, na co si kde dát pozor, zda je nutná prevence malárie, čím vybavit lékárničku a spoustu dalších důležitých věcí. Obrátit se můžete třeba na následující adresy:

Hygienická stanice hlavního města Prahy, ordinace očkování, Praha 1, Rytířská 12, tel. 02/24 48 26 15, 24 48 26 99.

Fakultní nemocnice Vinohrady, klinika geografické medicíny, Šrobárova 50, Praha 10, tel. 02/671 61 11, 67 16 26 85.

Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, oddělení cestovní medicíny, Jihlavská 20, tel. 05/43 19 22 66.

Reflex, 31.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?