Ke snižování počtu zdravotníků v Aši nemá dojít

30. 1. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Aš – Zástupci ašských politických stran napříč spektrem oslovili otevřeným dopisem představitele Karlovarského kraje. Vyjádřili v něm obavu o osud Ašska.


„Chceme upozornit na nevratné škody, které může přinést nekoncepční rozhodování zejména v oblasti školství a zdravotnictví,“ píšou ašští politici v dopise.

Poukazují zejména na to, že kraj dosud nepracoval oborovou koncepci středních odborných a učňovských škol. Žádají, aby při vytváření této koncepce představitelé kraje přihlíželi nejen k ekonomickým aspektům, ale také ke geopolitickým cílům.

Druhá věc, které se otevřený dopis týkal, je obava o osud posádek zdravotnické záchranné služby v Aši. Samotní zdravotníci se totiž bojí, že jejich počet bude snižován.

„Velmi důrazně upozorňujeme, že Ašsko nemá svoji nemocnici, může být zejména v zimních měsících problematicky dostupné a žije zde přes 18 tisíc obyvatel na dvě posádky záchranné služby,“ poukazují ašští politici.

Město Aš navíc vybudovalo za své prostředky nadstandardní výjezdové stanoviště a i nadále s pracovníky záchranné služby úzce spolupracuje. „Snížení počtu posádek zcela jistě v budoucnu přinese ohrožení života našich obyvatel,“ dodávají.

Závěrem žádají, aby si členové rady Karlovarského kraje uvědomili, že i Ašsko je součástí kraje, který se radní zavázali rozvíjet, ale zatím tomu jejich práce neodpovídá. Zmínili například uzavření dětského domova pro děti do tří let, změny v domově Pata, řeči o plánovaném uzavření střední školy a gymnázia, či omezení dostupnosti lékařské péče.

Na téma zdravotnická služba se nedávno uskutečnila v Aši schůzka náměstka ředitele Územní zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Romana Sýkory a starosty Aše Dalibora Blažka.

„Náměstek Sýkora oznámil, že změny na Územní zdravotnické záchranné službě Karlovarského kraje (ÚZZS) probíhají, ale k redukci počtu posádek v Aši nedojde a ani není tento krok připravován,“ uvedl mluvčí radnice Milan Vrbata.

„Zároveň starostu Aše ubezpečil, že v případě jakýchkoliv návrhů, které by mohly být významné ve vztahu k dostupnosti a kvalitě zdravotnické péče na Ašsku, vedení ÚZZS s představiteli Aše dopředu projedná.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?