Kladno bude mít magnetickou rezonanci

9. 12. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj se v příštím roce dočká první magnetické rezonance. Moderní diagnostický přístroj za 70 miliónů korun získá jako první oblastní nemocnice v Kladně. Až dosud toto zařízení ve středních Čechách chybělo a lékaři museli pacienty posílat do Prahy. Ti ale na jednotlivá vyšetření čekali třeba i dva měsíce...


KLADNO -

„Toto zařízení má každá větší nemocnice. Kladenská by ho rozhodně měla mít také. Vyšetřením magnetickou rezonancí u nás projde zhruba 5000 pacientů ročně,“ řekl na jednání kladenského zastupitelstva ředitel nemocnice Otakar Mareš.

Magnetická rezonance podle jeho slov umožňuje pořídit kromě obrazů částí lidského těla i kompletní záběry celé postavy až do výšky 205 centimetrů.

Navíc nepoužívá škodlivé rentgenové paprsky, ale silné magnetické pole, které je až 30 tisíckrát silnější než zemský magnetismus.

Pacient vložený do tunelu je ovlivňován svazkem radiových vln, jeho tkáň je nabuzena a vysílá signál, který zpracovává počítač.

Nemocnice získá na nákup přístroje od kraje a ministerstva zdravotnictví celkem 37 miliónů korun. Jedním miliónem přispěje kladenský magistrát, část zaplatí sama nemocnice.

DÁLE ČTĚTE:
Středočeši versus Praha

„Chceme vyjádřit jednoznačnou podporu koncepci středočeského zdravotnictví, proto rada města souhlasila s návrhem na vyplacení jednoho miliónu z rezervy,“ řekl kladenský primátor Dan Jiránek(ODS).

Vedle Kladna by se moderního přístroje měly v příštích letech dočkat také nemocnice v Příbrami, Mladé Boleslavi a Kolíně. S tím totiž počítá i krajem schválená koncepce zdravotnictví.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?