Klaus a Sobotka (ODS): Růst platů lékařů může prohloubit schodek

18. 2. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyřešení protestu lékařů je dobré pro pacienty, ovšem zvyšování platů doktorů může v budoucnu prohloubit rozpočtový schodek. Shodli se na tom na prezident Václav Klaus a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).


Podle memoranda, jehož podpis ukončil krizi ve zdravotnictví, se lékaři dočkají do dvou let až trojnásobku průměrného platu v Česku.

„Shodně jsme konstatovali, že vyřešení a zklidnění protestu lékařů je bezesporu dobrou zprávou pro pacienty. Nicméně tento protest nereflektoval současnou ekonomickou situaci, a může tudíž v budoucnu prohloubit deficit státního rozpočtu,“ uvedl v tiskové zprávě Sobotka. Oba politici se shodli rovněž na tom, že je nutné pokračovat v reformách.

Memorandum podepsané ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) a předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem zaručuje doktorům už od března růst platů o 5000 až 8000 korun. Odbory a také Česká lékařská komora se navíc mají podílet na přípravě zdravotnických reforem. Odboráři naopak vyzvou 3800 protestujících lékařů, aby stáhli výpovědi a neodcházeli k březnu z nemocnic.

Poslancům a senátorům za ODS se memorandum příliš nezamlouvá. Oba kluby se už dříve usnesli na tom, že lékařům by se tolik ustupovat nemělo. Podle úterního stanoviska senátorů ODS Heger překročil mandát, který od koalice měl. Občanští demokraté navíc upozorňují na to, že koalice se zavázala zdravotnické tarifní tabulky zrušit, nyní je ale bude měnit a částky zvyšovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?