Klaus souhlasí se zpřísněním některých příspěvků na péči

1. 7. 2009 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Zpřísnění se bude týkat těch, kteří mají v okolí dostupnou sociální službu, ale nevyužívají ji. Naopak celých 2000 korun dostanou i nadále ti, kteří službu využívají nebo o něž se stará rodina. Cílem novely je znemožnit zneužívání příspěvků, a šetřit tak státní peníze. Ministerstvo práce a sociálních věcí má podle zákona vypsat soutěž na dodavatele poukázek...


Podmínky pro udělení příspěvku 2000 korun na péči lidem v takzvaném prvním stupni bezmocnosti se zpřísní. Příslušnou novelu zákona o sociálních službách podepsal prezident Václav Klaus. Dosud lidé dostávali celou částku v hotovosti, někteří z nich napříště obdrží polovinu ve formě poukázky.

Zpřísnění se bude týkat těch, kteří mají v okolí dostupnou sociální službu, ale nevyužívají ji. Naopak celých 2000 korun dostanou i nadále ti, kteří službu využívají nebo o něž se stará rodina. Cílem novely je znemožnit zneužívání příspěvků, a šetřit tak státní peníze. Ministerstvo práce a sociálních věcí má podle zákona vypsat soutěž na dodavatele poukázek.

„Na základě poznatků z praxe a provedených analýz má (zákon) zajistit správné využití příspěvku na péči, zefektivnit vynakládání veřejných prostředků formou dotací poskytovatelům služeb a posílit kontrolní činnost,“ sdělil ČTK Hrad.

Podle ministerských analýz o příspěvek v prvním stupni žádá hodně lidí a náklady dosahují neúměrné výše. Například v roce 2007 měl stát postiženým a seniorům vyplatit 8,9 miliardy korun, nakonec ale vydal přes 14 miliard korun. Výdaje na příspěvky tak představovaly v posledních dvou letech nejrychleji bující výdaje státního rozpočtu.

Podle zákona se dále zvýší příspěvek pro nejvíce postižené z dnešních 11.000 na 12.000 korun. Na příspěvek na péči ve čtvrtém stupni mají nárok lidé, kteří jsou zcela odkázáni na pomoc zdravotníků nebo své rodiny.

Novela pomůže i klientům sociálních ústavů a domů pro seniory. Stejně jako klienti v domácí péči by měli nově získat nárok na doplatky na léky a podobně.

Podle dřívějších informací budou podle novely od roku 2012 nově rozdělovat dotace poskytovatelům sociálních služeb kraje, nikoliv stát. Současný systém financování sociální péče není vyhovující. Provozovatelé sociálních zařízení si stěžují, že dotace od státu jsou nízké a peníze jim na účet přicházejí se zpožděním.

Až na výjimky začne být novela účinná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?