Klaus vetoval zákon o registrech pacientů

11. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o péči o zdraví lidu. Novela měla umožnit další fungování registrů, v nichž stát shromažďuje údaje o zdraví obyvatel...


PRAHA -

Poslanci schválili v únoru návrh novely i s pozměňovacími návrhy Senátu. Prezidentovo veto může sněmovna přehlasovat, podpoří-li návrh novely alespoň 101 poslanců.

Při hlasování 20. února sněmovna schválila novelu hlasy 139 ze 190 přítomných poslanců, proti byl klub ODS. Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Josef Janeček (KDU-ČSL) očekává, že dolní komora prezidentské veto přehlasuje. „To je naprosto nezbytný zákon. Registry mají obrovskou hodnotu,“ řekl.

Poslanecká sněmovna by měla o předloze znovu hlasovat na přelomu března a dubna.

Zákon nepředkládala vláda, ale skupina koaličních poslanců. „Návrh tedy neprošel standardním připomínkovým řízením. Jeho obsah se však dotýká základních svobod a práv občanů, a proto by se jím vláda vážně zabývat měla,“ vysvětlil prezidentovo rozhodnutí mluvčí Hradu Petr Hájek.

Klausovi se také nelíbilo, že se zákonem nesouhlasil Senát, což je podle něj důkazem toho, že zákonodárci v názorech na tuto normu nedospěli ke konsenzu.

Senátoři navrhli, aby v registrech nebyla uvedena jména a adresy lidí, kterých se údaje týkají. Poslanci návrh akceptovali. I tak ale měly registry dále obsahovat rodné číslo jako identifikační znak.

„Sběr zdravotnických dat lze považovat za věc, která má pro zdravotnictví využitelný význam. Nesmí být však dotčeno právo občana rozhodovat o tom, co se s citlivými, intimními údaji o jeho osobě děje,“ uvedl Hájek. Klausovi podle

něj jde o to, aby údaje shromažďované v registrech byly anonymní.

Registry dříve fungovaly na základě nižších právních předpisů. Od konce ledna to však není možné. Vzhledem k tomu, že do konce loňského roku se novelu nepodařilo schválit, vydala ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) vyhlášku, která měla existenci registrů na přechodné období umožnit.

Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha na to ministryně neměla právo a vyhláška by měla být zrušena.

„Lékaři dodržováním vyhlášky o předávání informací do registru se vystavují nebezpečí trestního stíhání a postihu ze strany Úřadu na ochranu osobních údajů,“ řekl tehdy Rath a komora zároveň vyzvala lékaře, aby údaje do registru nezasílali.

Podle dnešního vyjádření mluvčího ČLK Pavla Kubíčka na tomto postoji komora trvá, zvláště když se termín platnosti zákona vetem odsouvá.

V pondělí podepsal prezident jinou novelu zákona o péči o zdraví lidu, která například stanovuje, že soukromí lékaři nebudou muset vést podvojné účetnictví, nýbrž pouze jednoduché.

Novela také zavádí povinnost pro cizince i české občany, kteří chtějí studovat medicínu v České republice v anglickém jazyce, za studium platit. Na základě v pondělí podepsané novely budou zubaři užívat v budoucnu nový titul MDDr.

Prezident Klaus dnes od svého zvolení do čela státu vetoval již sedmý zákon.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?