Klienti dostanou nové evropské průkazy

11. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna začne v září rozesílat svým pojištěncům nové průkazky. Dosavadní růžové či zelené papírové průkazy nahradí evropský průkaz zdravotního pojištění, který umožní čerpání péče v Česku i v zemích EU. Projekt výměny průkazek stál VZP téměř 72 milionů...


Dosavadní růžové či zelené papírové průkazy nahradí evropský průkaz zdravotního pojištění, který umožní čerpání péče v Česku i v zemích EU. Informovala o tom ředitelka VZP Jiřina Musílková.

Klienti nemusí o evropský průkaz žádat. Mohou počkat, až ho obdrží poštou. Staré průkazky jim v Česku platí do konce příštího roku.

Nový evropský průkaz dostanou nejdříve lidé, kteří si ho již objednali, například když si sjednávali před cestou do zahraničí dočasné potvrzení o pojištění.

Do konce roku by měla průkaz dostat polovina z více než šesti miliónů pojištěnců VZP, zbytek příští rok. Průkazy budou rozesílány pojištěncům podle abecedního pořadí. Pokud někdo potřebuje evropský průkaz dříve, může si o něj požádat.

Projekt výměny průkazek stál pojišťovnu téměř sedmdesát dva miliónů korun, výroba a distribuce na jednoho pojištěnce vyjde na desetikorunu.

Jako první v Česku začala 2. srpna vydávat evropský průkaz zdravotního pojištění svým klientům Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. Ostatní pojišťovny se na to připravují.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?