Koalice soukromých lékařů oznámila, že začíná chystat protesty

26. 9. 2011 9:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice soukromých lékařů (KSL) začíná připravovat protestní akce. Podle ní vývoj v českém zdravotnictví vede k ohrožení existence privátních zdravotníků. Koalice to oznámila ve svém prohlášení. Obává se toho, že by soukromí doktoři mohli v příštím roce dostat za péči "kriticky málo peněz" a že by se jim podle dohody nezvedl příjem. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví se předpokládá, že by úhrady mohly být stejné jako letos.


V létě KSL s ministerstvem podepsala memorandum, podle něhož by měla spolupracovat na přípravě zákonů, péče by se měla přesouvat z nemocnic do ambulancí a příjem soukromých zdravotníků by měl růst. „Po zhodnocení současného vývoje situace vyjadřuje koalice vážnou obavu, že ministerstvo rezignuje na plnění závazků plynoucích z memoranda,“ uvedla v prohlášení KSL, která zastřešuje asi 20 tisíc ambulantních specialistů, dětských lékařů, gynekologů, praktiků a stomatologů.

Koalice v prohlášení píše o obavách, „že v současné době dochází k vážnému ohrožení samotné existence soukromého sektoru v českém zdravotnictví“. Obnovila svůj krizový štáb a její zástupci v regionech začínají chystat protesty.

Koalice uvedla, že se lékaři a zařízení se zdravotními pojišťovnami o úhradách péče pro příští rok nedohodli, takže by mělo rozhodnout ministerstvo. „Z jeho vyhlášení lze vyvodit, že český stát plánuje v roce 2012 pro soukromá zdravotnická zařízení vyhradit kriticky malé množství finančních prostředků. Tím může být ohrožena kvalita i dostupnost ambulantní péče,“ uvedla koalice.

Ministerstvo podle svého mluvčího Vlastimila Sršně vychází z toho, že by částka měla zůstat stejná jako letos. „Předpokládá se, že pokud se ekonomická situace výrazně nezmění, tak by měly být úhrady na letošní úrovni,“ uvedl mluvčí. Označil to za maximum možného.

Kvůli růstu platů zdravotníků se dnes ozvala i asociace záchranných služeb, přidala se tak k asociaci nemocnic. Obě se obávají, že by doktoři a sestry v příštím roce nemuseli dostat přidáno. Letos na jaře se k tomu zavázal ministr zdravotnictví po protestní akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. ČTK před nedávnem řekl, že zvýšení příjmů zdravotníků považuje za prioritu a dohodu se bude snažit dodržet.

KSL se nelíbí ale třeba ani to, že by podle jednoho ze zákonů reformy musela všechna nynější zdravotnická zařízení znovu žádat o oprávnění k poskytování péče. Vedení KSL to považuje za zbytečnou administrativní zátěž a zásah do práv. Chystané opatření kritizovala také lékařská komora. Podle koalice se prý navíc zavádějí pokuty „za malicherná a s kvalitou péče nesouvisející provinění“. Podle soukromých doktorů by nové požadavky a sankce mohly být důvodem k ukončení činnosti řady ambulancí. Navrhované reformní zákony by měl projednávat Senát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?