Koaliční lídři budou řešit případné úpravy regulačních poplatků

2. 6. 2008 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví je připraven ustoupit u dětí do tří let. Souhlasí i s doporučením koaliční expertní komise, podle níž by se měly úlevy vztahovat i na dárce orgánů a lidi v ústavech, kteří jsou bez vlastních příjmů nebo tam byli umístěni z rozhodnutí soudu...


Lídři vládních stran v pondělí budou jednat o případných změnách v systému regulačních poplatků ve zdravotnictví. Zelení a lidovci žádají osvobodit od plateb děti a část seniorů, občanští demokraté ovšem nechtějí do systému příliš zasahovat a zavádět další výjimky.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) je nicméně připraven ustoupit u dětí do tří let. Souhlasí i s doporučením koaliční expertní komise, podle níž by se měly úlevy vztahovat i na dárce orgánů a lidi v ústavech, kteří jsou bez vlastních příjmů nebo tam byli umístěni z rozhodnutí soudu.

Lidovci navíc chtějí upravit výši limitu pro placení poplatků - místo nynější hranice 5000 korun ročně pro všechny by měl činit limit dvě procenta z ročních příjmů člověka. Zelení zase navrhli, aby pacienti platili za hospitalizaci jen 28 dní.

Obě menší strany si také myslí, že peníze vybrané na poplatcích by se měly vracet do zdravotního pojištění, zatímco nyní zůstávají zdravotnickým zařízením a lékařům. ODS není velkým změnám nakloněna, situaci ohrožených skupin by raději řešila v rámci sociálního systému.

Dohoda je pro koalici důležitá - pokud se na něčem neshodne do červnové schůze sněmovny, která začíná už v úterý, bude zřejmě část vládních poslanců spolu s opozicí prosazovat odbourání některých plateb.

Ústavní soud minulý týden zamítl stížnost opozice a rozhodl, že placení regulačních poplatků není v rozporu s ústavou. Nyní se boj za poplatky přesouvá na parlamentní půdu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?