Kolín chce jednat o převodu záchytky na nemocnici

6. 12. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolín řeší, jak do budoucna naložit se záchytnou protialkoholní stanicí. Podle nových předpisů by ji měl lépe vybavit zdravotnickými přístroji a přijmout navíc jednoho zaměstnance. Nabízí se i možnost předat provozování záchytky oblastní nemocnici, která je k tomu lépe uzpůsobena, řekl ČTK starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Podle krajské radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové (KSČM) by se o této variantě mělo jednat.


Stanice má být vybavena například tonometrem k měření krevního tlaku nebo srdečním defibrilátorem, což kolínské zařízení nesplňuje. Problémem je i dostatek kvalifikovaného personálu. „Je pravda, že základní zdravotnické přístroje by tam měly být. Může dojít ke vdechnutí zvratků, selhání srdce nebo čemukoliv jinému,“ upozornila Fialová. Podle ní také není možné, aby klienty jen někdo „hlídal“.

Nejjednodušší by podle Rakušana bylo, kdyby stanici provozovala kolínská nemocnice, která by se toho coby zdravotnické zařízení lépe zhostila. Město by jí na provoz pravidelně přispívalo. „Z logiky věci by to bylo dobré, ale ta nemocnice by tím měla blokované prostory a personál a prodělávala by na tom,“ podotkla Fialová.

Kolín chce také požádat okolní města, zda by mu na provoz záchytky nemohla posílat více peněz. „S největší pravděpodobností u těch větších měst, jako je třeba Kutná Hora, budeme požadovat větší příspěvek z jejich městského rozpočtu,“ uvedl Rakušan. Obdobné problémy s provozem mívá i příbramská záchytná stanice, Příbram podobně jako Kolín také pravidelně žádá okolní města o příspěvek.

Kolín dostává ročně na provoz záchytky stejně jako ostatní podobná zařízení kolem milionu korun od kraje, sám přispívá asi 300 000 Kč. Platby od klientů nejsou podle zástupců radnice vybírány v plné míře, většinou jde o nedobytné pohledávky. „Záchytky bývají prodělečné, protože se tam často dostanou bezdomovci, kteří žádné peníze nemají a tu službu neuhradí,“ uvedla Fialová.

Ve Středočeském kraji jsou tři protialkoholní záchytné stanice, kromě Kolína a Příbrami ji mají také v Mladé Boleslavi. Tam je provozována v prostorách oblastní nemocnice. „Ono je celkem jedno, jestli to provozuje kraj, nebo na to jenom přispívá. Stejně ty peníze musí vydat, jde o to, aby tato služba fungovala,“ míní Fialová.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?