Kolín zvedne poplatek za umístění na záchytce na dvojnásobek

27. 2. 2013 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Za umístění na kolínskou protialkoholní stanici se od března bude platit 3000 korun, tedy dvojnásobek. Město tím chce kompenzovat zvýšené náklady, které mu vzniknou v souvislosti s registrací záchytky jako zdravotnického zařízení, řekl novinářům starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín).


„Je to nárůst podstatný, doposavad byl poplatek 1500 korun,“ podotkl Rakušan. Kraj podle něj na provoz záchytky ročně přispívá milion korun, dalších půl milionu přidává kolínská radnice. Část peněz posílají i okolní města.

Ke zvýšení poplatku radnici přiměly nové předpisy, podle nichž by město mělo stanici lépe vybavit zdravotnickými přístroji a přijmout kvalifikovaný personál. Radní se nejdříve snažili nabídnout provozování záchytky oblastní nemocnici, ta ale o to podle Rakušana neprojevila zájem.

Starosta přiznal, že vybírání poplatků od klientů, kterými jsou často lidé bez domova, není zrovna úspěšné. „Ty částky jsou vymahatelné tak v jedné třetině případů,“ poznamenal.

Ve Středočeském kraji jsou tři protialkoholní záchytné stanice, kromě Kolína je mají také v Příbrami a Mladé Boleslavi. Kolínské zařízení loni přijalo do péče 366 lidí, předloni to bylo 335. Nárůst počtu klientů zaznamenala i příbramská záchytka. Všechny tři středočeské protialkoholní stanice loni dohromady přijaly 966 lidí, o 56 více než předloni. Necelých deset procent tvořily ženy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?