Komentátoři deníků považují zrušení nadstandardů za krok zpět

3. 7. 2013 7:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle dnešního tisku je úterní verdikt Ústavního soudu (ÚS), který zrušil nadstandardy ve zdravotnictví krokem zpět. Podle komentáře v Hospodářských novinách (HN) rozhodnutí ÚS nasměrovalo český zdravotní systém opačným směrem, než kam mířil odstupující ministr zdravotnictví Leoš Heger. "Zpátky do světa, kde každý měl nárok podle hesla - všechno všem a co nejlépe. Což si tento stát v budoucnu už nikdy nebude moci dovolit. Ve skutečnosti se vracíme do doby šedivého průměru," píše.


Verdikt se podle autora komentáře v HN tváří, že proti nadstandardům nic nemá, ve skutečnosti ale je na dlouho vyřazuje ze hry. Podle něj je jako vystřižený z myšlenkového světa levicové Masarykovy akademie.

Podle názoru komentátorky deníku Dnes úterním rozhodnutí ÚS „řadíme zpátečku“. „Nebo snad někdo věří, že politici v dohledné době dokážou dát luxusnější péči nějaký nový lepší řád? Možná nám to ani nevadí. Není nad hřejivý pocit, že jsme protekčně získali cosi navíc. Politici se zatím budou chlubit, jak zajistili všechno všem, stejně, rovně, sociálně,“ píše.

Podle autora sloupku v Lidových novinách (LN) je úterní verdikt náhoda nebo první ukázka, jak se bude chovat ÚS, který dostal jeho předseda od prezidenta do „osobního vlastnictví a hněte si ho k obrazu svému“.

Podle autora dalšího článku v LN zatíží ÚS svým rozhodnutím levici, která tu bude v příštích čtyřech letech pravděpodobně vládnout. „Musí řešit nejen otázku nadstandardů, které má za ďáblovo dílo, ale zejména trvalý nedostatek peněz ve zdravotnictví. Žel jediným zdrojem, ze kterého je možné prostředky získat, jsou naše kapsy,“ míní.

Autor komentáře v deníku DNES se domnívá, že k dotažení reforem a řešení financování ve zdravotnictví není ani ta nejmenší politická vůle. „Bez toho řešení však kvalita péče bude klesat. A co si budeme povídat, nejvíce pro ty sociálně nejslabší, za něž dnes kdekdo bojuje,“ dodává.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?