Komora burcuje soukromé lékaře k protestům, hrozí prý konec smluv

31. 1. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora burcuje soukromé lékaře k protestům, prý jim klesnou příjmy a hrozí ztráta smluv s pojišťovnami. Na dnešek svolal prezident stavovské organizace Milan Kubek do Prahy mimořádnou poradu předsedů sdružení z celé republiky a představenstva. Vzejít by z ní měla dohoda o pořádání protestních akcí lékařů, jejich načasování a formě.


Reálné příjmy ambulantních specialistů letos prý klesnou o 20 procent, sníží je inflace, růst daní i rostoucí náklady. Navíc pojišťovny začaly prý chystat plošné vypovězení smluv všem soukromým lékařům, jako to udělaly před rokem nemocnicím. Následovaly protesty a petice občanů, pojišťovny pak zmírnily své záměry zrušit 10.000 akutních lůžek a nedat několika nemocnicím smlouvu na akutní péči.

To, že pojišťovny couvly, přičítá Kubek společnému úsilí lékařů, odborů, pacientů, ředitelů nemocnic i krajů. V řadě nemocnic se ale stává realitou pokles platů lékařů. Memorandum lékařů s vládou, které před dvěma lety podepsal ministr Leoš Heger (TOP 09), se podle Kubka změnilo „kvůli apatii zaměstnanců v bezcenný cár papíru“.

V prohlášení pro lékaře Kubek varoval, že úhradová vyhláška pro letošní rok způsobí pokles jejich reálných příjmů. Lékaři by podle něj neměli čekat, až je stát „ožebračí“ a „ukradne“ jim soukromé praxe, takže jim nezbude jiná možnost než emigrovat, či „škemrat“ o zaměstnání v nemocnici nebo u zdravotnických řetězců. Změnu k lepšímu si prý mohou vynutit pouze silou.

Kritika úhrad ze strany ČLK překvapila ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka. S ambulantními specialisty prý jednal a shodl se s nimi na řešení, které není ani pro jednu stranu úplně výhodné, ale je akceptovatelné. VZP se zavázala k řadě věcí, hlavně že včas zaplatí vyúčtování. Podle Kabátka to VZP dodrží, protože toky peněz jsou podle něj ve VZP nyní nastaveny tak, že bude schopna vyúčtování uhradit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?