Komora chce změnit odměňování lékárníků, zrušit poplatek 30 korun

21. 10. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Regulační poplatek 30 korun za recept by podle lékárníků měl být zrušen a doplatky na léky by měly být ve všech lékárnách stejné. Uvádí se to v materiálu Priority České lékárnické komory pro období 2014 až 2017, který má ČTK k dispozici. Materiál dá komora politikům, aby ho využili při přípravě zákonů. K prioritám komory patří také dostupnost léků - stát musí zabránit vývozu léků určených pro české pacienty za účelem zisku do ciziny.


Mluvčí komory Aleš Krebs ČTK řekl, že lékárny by místo poplatku od pacienta měly mít od zdravotní pojišťovny pevnou platbu za výdej léku na recept. Teď mají marži a na dražším léku tak vydělají víc. Pevná platba by tuto závislost na ceně omezila. Podpořilo by to finančně hlavně venkovské lékárny, které vydávají většinou levnější léky.

Lékárníci by si mohli platbu od pojišťovny navýšit tím, že se zapojí do screeningu, tedy zjišťování příznaků nemocí, o nichž zatím pacient neví. Znamená to, že by měli více peněz za nové odborné služby. Se zrušením regulačních poplatků počítají i některé politické strany.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček ČTK řekl, že až přestanou pojišťovny čelit tlaku různých krizových štábů na peníze, budou se moci věnovat i těmto odborným věcem. Čas na to bude podle něj po volbách, až se situace uklidní. Debata by měla být vedena o systému poplatků jako celku, a to v rámci koncepce, která dá pacientům možnost například získat bonus za to, že dodržují léčbu.

Podle návrhu by lékárníci byli oceněni za to, že hlídají bezpečnost a účelnost léčby. Už teď mohou nabízet levnější, tzv. generické varianty, takže pacient nedoplácí. Nabídka pro pacienty by se mohla rozšířit tím, že účinné a bezpečné léky vázané na recept by byly nově bez receptu.

Komora také chce přispět k tvorbě sítě lékáren podle potřeb pacientů. Nyní jsou hlavně na lukrativních místech a chybějí na venkově. Nakupením lékáren ve větších městech klesá kvalita péče - aby lékárny snížily náklady a mohly si konkurovat cenou, nemají některé léky na skladě či je individuálně nepřipravují ve složení daném lékařem.

Komora podle Krebse podpoří také elektronické recepty i sdílení dat o aktuálně užívaných lécích, lékárny jsou na to vybaveny. Podpoří pozitivní listy zdravotních pojišťoven, což jsou seznamy léků, které pojišťovny nakoupily levněji a doporučují je lékařům k předepisování. Podmínkou ale je, se budou vznikat ve spolupráci s odbornými společnostmi a pojišťovny budou lékárníky finančně motivovat.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?