Kontroloři NKÚ začali prověřovat hospodaření ústecké nemocnice

10. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) začal v pondělí prověřovat hospodaření ústecké Masarykovy nemocnice, která dostala na dostavbu nového areálu od státu 925 milionů korun. Kontroloři mají zjistit, zda dotaci použilo tehdejší vedení největší nemocnice na severu Čech správným způsobem...


ÚSTÍ NAD LABEM -

„Lidé z NKÚ zde zůstanou do března 2005,“ řekl ředitel nemocnice Petr Pollak.

Pokud by NKÚ zjistil, že dostavba nebyla provedena podle platných pravidel a zákonů, hrozilo by nemocnici v krajním případě vracení státní dotace. Financováním dostavby se zabývá také policie.

S kontrolou hospodaření nemocnice počítala. „Dostavbu financoval stát, proto jsme očekávali, že taková kontrola přijde,“ uvedl Pollak.

Ve svých plánech měl NKÚ podle Pollaka prověření Masarykovy nemocnice už od září 2003. V polovině dubna podala nový podnět na NKÚ tehdější ministryně zdravotnictví Marie Součková. Učinila tak těsně před svým odvoláním z funkce.

Nemocnice vyhlásila v září 2002 veřejnou obchodní soutěž na dostavbu. Tendr vyhrál Metrostav Praha za 1,325 milionu korun, ačkoli brněnský Unistav nabídl 899 milionů korun; byl však ze soutěže pro údajné nedostatky vyloučen.

Vedení nemocnice v té době již vědělo, že od státu dostane pouze 925 milionů korun.

Nemocnice se zavázala, že v rámci dostavby moderního areálu zaplatí ze svých zdrojů 389 milionů korun. Jen v tom případě získá dotaci 925 milionů korun.

Ústecký kraj, který je zřizovatelem nemocnice, si objednal na začátku letošního roku předběžný audit. Podle něj zdravotnické zařízení není schopno do tří let, jak bylo uvedeno ve smlouvě, částku zaplatit.

Nemocnice proto ustoupila od nákladného projektu přístavy dvou pater a opravy infekčního pavilonu za 400 milionů korun.

Investice na dostavbu v úspornější variantě se pohybují kolem 96 milionů korun, z toho 50 milionů korun dá Ústecký kraj. Zbytek zaplatí nemocnice.

Nová ústecká nemocnice se začala stavět v polovině 80. let, poslední fáze stavby se rozjela v roce 1996. Celková investice do vybudování nového areálu dosáhla 3,5 miliardy korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?