Kraj chce rekordně utrácet. Téměř miliardu korun si půjčil

30. 11. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rekordní rozpočet s téměř miliardovým schodkem schválili pro příští rok radní Jihomoravského kraje. Plánují utratit víc než šest miliard korun. O půlmiliardu korun chtějí zvýšit výdaje a proti letošku i rozpočtový schodek. Víc než o polovinu. Kraj si to může dovolit díky půjčce od Evropské investiční banky.


Příští rok chce z dvoumiliardového úvěru odčerpat 963 milionů korun. „Navýšení výdajů je způsobeno tím, že i v období krize bude jižní Morava investovat. Přednost ale dostaly projekty, na které přijdou dotace z nejrůznějších fondů Evropské unie. A využijeme také úvěr Evropské investiční banky,“ sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Radní rovněž nesníží mzdy přibližně třinácti tisícům zaměstnanců kraje. „Nepřijdou o deset procent platu, které jim v úsporném balíčku pro státní zaměstnance sebere vláda. Ani sestřičky v nemocnicích, ani silničáři a pracovníci našich sociálních ústavů hospodářskou krizi nezavinili a my je nebudeme trestat,“ vysvětlil Hašek.

Dodal, že pokud vláda udělá plánované škrty, zaměstnanci dostanou nový platový výměr a výši současné mzdy jim kraj doplatí.

Opozice je v klidu

Zachování platů v krajských zařízeních vítá například ředitel nemocnice v Ivančicích na Brněnsku Jaromír Hrubeš. „Platy ve stejné výši vidím v příštím roce jako jedinou jistotu. Nevím ale, zda to lékaře požadující vyšší mzdy uspokojí,“ upozornil Hrubeš.

Nejvíc peněz z rozpočtu odteče příští rok na dopravu, školství a zdravotnictví. V dopravě, která spolkne pětatřicet procent, kraj utratí přes dvě miliardy korun. Ve školství a zdravotnictví pak téměř dvě miliardy. „Investovat budeme třeba tam, kde získáme podporu z fondů Evropské unie na energetické úspory. Zateplíme školy i nemocnice nebo jim vyměníme okna,“ popsal plány náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

V rozpočtu kraj pamatuje i na neziskové organizace a oblast sociální péče. Přes devět set milionů vloží do výstavby devíti nových sociálních zařízení se šesti sty lůžky. Peníze dostanou i dobrovolní hasiči nebo města a obce v programu rozvoje venkova.

Hodnota krajského majetku činí asi pětatřicet miliard korun. Podle vedoucího finančního výboru kraje Zdeňka Dufka je proto míra zadlužení nízká. „Při přepočtu zadlužení na jednoho obyvatele vychází Jihomoravský kraj jako pátý nejméně zadlužený v České republice,“ vypočítal Dufek. Přestože tvrdil, že v loňském roce kraj ušetřil šestapadesát milionů korun, Deníku Rovnost dokázal sdělit pouze plánované příjmy a výdaje, ne kolik kraj skutečně vybral a co utratil.

Rekordní deficit najde zřejmě podporu i mezi opozičními zastupiteli z ODS. „Miliardový schodek mi nevadí. Beru ho s vědomím, že jsou v něm zapracované už schválené úvěry.

Důležité je, aby kraj na daních vybral skutečně vše, s čím počítá,“ poznamenal například občanský demokrat a starosta Slavkova u Brna Ivan Charvát. Nový rozpočet jihomoravští zastupitelé budou schvalovat v polovině prosince.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?