Kraj chce zjistit, zda má brandýská nemocnice dost lékařů

23. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj chce zjistit, zda má soukromá brandýská nemocnice dostatek lékařů a sester s příslušnou kvalifikací. Kvůli problémům s vyplácením mezd z ní totiž někteří pracovníci odešli.


Kontroloři z krajského úřadu přijedou do Brandýsa v nejbližší době ověřovat, zda jsou v tomto zařízení dodržovány personální standardy, řekl ČTK hejtman David Rath (ČSSD).

Vlastník nemocnice, společnost PP Hospitals, kterou loni koupil podnikatel Petr Švikovský, je v insolvenčním řízení. To je podle Švikovského příčinou současných problémů, pohledávky věřitelů ale odmítá. Kvůli nejistotě v poslední době z nemocnice údajně odešlo asi 13 zaměstnanců.

„Dostal jsem dopis od sester z té nemocnice, že skutečně nedostávají výplaty, což je podle mě skutečně skandální. Postoupil jsem to inspektorátu práce,“ uvedl hejtman. Pracovníci inspektorátu podle Ratha zjistili, že mzdy jsou vypláceny s dvouměsíčním zpožděním. O situaci prý také jednal s náměstkem ministra práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou.

Ministerstvo se podle něj problémy v brandýské nemocnici rovněž zabývá. „Ta situace je podle mě vážná, a pokud se během pár dnů nezlepší, tak té nemocnici hrozí zánik,“ obává se Rath.

Švikovský tvrdí, že předchozí majitel měl u banky v Dačicích kontokorentní úvěr a poddlužníkem ustanovil VZP, která do Dačic posílala platby. Dačická banka se pak ale prý lekla insolvenčního řízení, chtěla úvěr okamžitě splatit, tak stáhla platby z VZP a nastaly problémy s vyplácením mezd. Jedenáctimilionový úvěr v Dačicích prý už zaplatil z vlastních peněz a slibuje, že další výplatní termíny již dodrží.

Kraj v minulosti ještě za hejtmana Petra Bendla (ODS) prodal nemocnici do soukromých rukou. Nového majitele má nemocnice od poloviny loňského října, kdy PP Hospitals koupila pražská společnost Clear's Group. Jejím jediným akcionářem je Švikovský. Majoritním vlastníkem PP Hospitals byla dříve společnost Medigroup, která i nadále provozuje nemocnice v Nymburku a v Českém Brodě.

Hejtman Rath brandýskou nemocnici dlouhodobě kritizuje. V minulosti o ní hovořil jako o nejhorší, kterou kdy poznal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?