Kraj lékařům návrat ani místa nezaručí

8. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří dali ve dvou krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme výpověď, by neměli automaticky počítat s tím, že by se v březnu mohli vrátit na svá místa. Novinářům to v pondělí řekl liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).


Argumentoval tím, že Liberecký kraj nemůže a nebude garantovat lékařům jejich současná místa, z nichž se rozhodli odejít. Ředitelé nemocnic podle něho musejí řešit složitou situaci na odděleních a co nejrychleji doplnit chybějící primáře.

Návrat lékařů nemůže podle hejtmana zaručit ani ministr zdravotnictví, protože to je v kompetenci šéfů nemocnic.

Stejné stanovisko už dříve zveřejnil ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný, který poté, co vypršela lhůta, dokdy mohli lékaři výpovědi stáhnout, řekl, že nemohou počítat s návratem na funkční místa.

Lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Martin Zítek už také řekl, že mezi vedeními jednotlivých nemocnic v kraji existuje dohoda o vzájemné solidaritě, že nebudou ani tam přijímat odcházející lékaře.
V Libereckém kraji je osm nemocnic se zhruba 800 lékaři, z nichž jen ve třech největších se lékaři aktivně přihlásili ke kampani Děkujeme, odcházíme.

Převažují mezi nimi anesteziologové, radiologové, pediatři, gynekologové anebo specialisté ORL. Dvě krajské nemocnice, v Liberci a České Lípě, a městskou nemocnici v Jablonci nad Nisou chce na konci února opustit 98 lékařů. Ještě na začátku letošního roku jich bylo 116, část z nich ale v lednu a únoru výpovědi stáhla.

Největší problémy budou zřejmě v březnu v nemocnici v Jablonci nad Nisou, kde chce skončit 42 lékařů, což je zhruba 40 procent. Nejvíc lidí odchází z oddělení ARO, chirurgie, pediatrie a také z gynekologie a porodnice.

Nemocnice už se připravuje na krizovou variantu, o případných omezeních chce veřejnost informovat ve druhé polovině února. Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Nováka (ČSSD) se už jedná o případné výpomoci z Liberce. „Třeba rodičky by se mohly vozit i do Jilemnice,“ dodal.

Největší krajskou nemocnici v Liberci chce opustit 37 lékařů z 300, odejít chtějí někteří porodníci a především anesteziologové. Nemocnice jim dala možnost stáhnout výpovědi do 3. února. Žádný lékař ji ale nevyužil. „Bereme to jako definitivní věc, odcházejí,“ řekl včera Zítek. Nemocnice proto od března odloží některé plánované zákroky, akutní provoz ale zajistí a třeba kardiocentra se omezení vůbec nedotknou.

Ve druhé krajské nemocnici v České Lípě chce odejít 19 lékařů, což je necelá pětina. Problémy může mít zdravotnické zařízení hlavně kvůli odchodům anesteziologů.
Podle jejího mluvčího Petra Pokorného ale jednání stále pokračují. „Nebereme to tak, že je všem dnům konec,“ poznamenal včera Pokorný.

Nemocnice totiž stále doufají v to, že se podaří uzavřít dohodu mezi ministrem zdravotnictví a lékařskými odbory a lékaři své výpovědi stáhnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?